Nieuws/Binnenland
493227
Binnenland

Publieksonderzoek Zicht op Licht

GRONINGEN - Het UMC Groningen start dit Weekend van de Wetenschap een groot wetenschappelijk publieksonderzoek naar hoe donker het ’s nachts in Nederland is, wat het effect is op onze ogen en hoe we dan functioneren.

Om kosten te sparen en lichtvervuiling te verminderen worden ’s avonds laat vaker straatlantaarns gedoofd. Maar dat betekent volgens woordvoerster Solange Cleutjens van het Weekend van de Wetenschap wel dat Nederland minder toegankelijk wordt voor veel mensen.

Zo heeft een derde van de Nederlandse inwoners grote moeite met in het donker autorijden. Velen mijden dan de weg. En de helft vindt het niet prettig om op donkere plekken te fietsen en lopen. Het geeft ook een onveilig gevoel.

,,Op de website ZichtopLicht.nl kan iedereen een app downloaden en zelf aan de slag gaan om zodra het donker is buiten licht te meten. Volg simpel de instructies”, aldus Cleutjens.

Het Weekend van de Wetenschap, een jaarlijks terugkerend project van NEMO en het ministerie van OCW, trekt gisteren en vandaag circa 150.000 bezoekers.

Op 200 locaties in Nederland openen instellingen, bedrijven, universiteiten, ziekenhuizen en musea hun deuren om Nederlanders op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de wereld van wetenschap en technologie.