Nieuws/Binnenland
493233
Binnenland

Vogelaars op safari in Rijksmuseum

AMSTERDAM/LEIDEN - Vogelkenners duiken zondag in het Rijksmuseum in Amsterdam achter de computer, op zoek naar vogels. Samen met museum Naturalis in Leiden heeft het Rijksmuseum vogelaars op dierendag uitgenodigd om afbeeldingen van vogels op prenten, schilderijen en aardewerk te identificeren, aldus het radioprogramma Vroege Vogels.

De musea werken samen met onder meer Wikimedia Nederland om een naamkaartje te hangen aan de vogels in de uitgebreide collecties. Het Rijksmuseum heeft in totaal 1,2 miljoen objecten en Naturalis 37 miljoen. Naturalis heeft niet alleen honderdduizenden vogels die de afgelopen tweehonderd jaar overal ter wereld zijn verzameld, maar ook veel tekeningen en prenten met afbeeldingen van vogels.

"Sommige vogels zijn duidelijk herkenbaar", aldus Naturalis. "Andere vragen een getraind oog om vast te kunnen stellen welke vogelsoort de kunstenaar heeft afgebeeld." De vogels die worden geìdentificeerd, worden geregistreerd op Wikimedia Commons en Wikidata, de vrije beeldbank en databank van Wikipedia. Onderzoekers van de TU Delft, de VU en het Centrum Wiskunde en Informatica maakte een tool waarmee de vogels op de kunstwerken getagd kunnen worden.