493369
Binnenland

Stadsbestuurder Koen Kennis nodigt Nederlanders uit:

Piet blijft zwart in Antwerpen

Antwerpen - Genoeg van de zwartepietendiscussie? Kom naar België! Met die oproep nodigt Koen Kennis, schepen (wethouder) van Toerisme in Antwerpen, alle Nederlandse kinderen uit om het Sinterklaasfeest bij onze zuiderburen te komen vieren.

„We willen de Hollanders in de watten leggen met een discussieloos feest”, belooft Kennis. „Zonder gedoe over de Pieten!” De Sint komt – samen met de Zwarte Pieten – aan in de Vlaamse havenstad op zaterdag 14 november. „Van discussies over racisme horen wij hier vrijwel niets, terwijl we een stad zijn met 176 verschillende nationaliteiten. Iedereen weet: Pieten krijgen hun kleur door hun halsbrekende toeren in de schoorsteen. Roet is nu eenmaal niet paars, groen of geel.”

Kennis wil naar eigen zeggen ’de hand reiken’ naar Nederland, waar al jaren een heftige discussie over de kleur van de Pieten woedt. „Wij vieren Sinterklaas hier op de authentieke manier. Ik denk dat veel Nederlanders daar behoefte aan hebben. Ze zijn van harte welkom.”

Sinterklaas neemt voor de gelegenheid ook het boek met informatie over Nederlandse kindjes mee, zegt de schepen.

Er is nog wel één probleem: Zwarte Pieten trakteren in België op mandarijntjes in plaats van pepernoten. „Misschien is dat voor de Nederlandse kinderen iets te exotisch… Maar als er genoeg animo is, zorgen wij dat zij voor één keer ook pepernoten bij zich hebben.” Ook het inzetten van bussen vanuit ons land behoort volgens de politicus tot de mogelijkheden.