Nieuws
493415
Nieuws

Gluckauf grote winnaar Gouden Kalveren

De arthousefilm Gluckauf, over de verstikkende relatie tussen een werkloze mijnwerker en zijn zoon, is vrijdagavond de grote winnaar geworden op het Gala van de Nederlandse film. De film van regisseur Remy van Heugten won vier prijzen, waaronder die voor beste regie en beste film.

Op de tweede plaats eindigde de Hazes-biografie Bloed, zweet en tranen. De veelgeprezen film over het leven van de Amsterdamse volkszanger sleepte drie van de vier acteurs-prijzen in de wacht. Hoofdrolspeler Martijn Fischer werd bekroond voor zijn rol van Hazes, actrice Hadewych Minis kreeg haar tweede Kalf voor de rol van zijn vrouw Rachel en Raymond Thiry ontving een beeldje voor zijn vertolking van de hardvochtige vader van Hazes.

De prijs voor beste actrice ging naar Georgina Verbaan. Zij kreeg het tweede Kalf in haar carriere voor haar rol in de komedie De Surprise van regisseur Mike van Diem. Verbaan speelt in de film een vrouw die zelfmoord wil plegen, maar dan verliefd wordt op een man die hetzelfde plan heeft opgevat.

Actrice

Ook actrice Ariane Schluter ging met een Gouden Kalf naar huis. Zij won de prijs voor beste actrice in een tv-drama voor haar rol in de vijftig minuten durende film Een goed leven van regisseur Aaron Rookus. Schluter speelt in de film een weduwe die na de dood van haar man probeert haar leven weer op orde te krijgen. Dit doet zij onder meer door vriendschap te sluiten met een jonge homo-escort. Haar tegenspeler, Jonas Smulders, won het Kalf voor beste acteur in een tv-drama voor zijn rol in Geen koningen in ons bloed. Smulders speelt hierin een jongen die in het jeugdzorgtraject belandt.

De kinderfilm De Club van Sinterklaas & het Pratende Paard heeft het Gouden Kalf van het Publiek gewonnen. De meeste van de ruim 26.000 uitgebrachte stemmen gingen naar de film over de avonturen van de Goedheiligman. De keuze is opvallend, omdat andere genomineerde Michiel de Ruyter in de bioscoop drie maal zoveel bezoekers trok. Gooische Vrouwen 2, met meer dan 2 miljoen bezoekers de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van de afgelopen dertig jaar, kreeg zelfs niet genoeg stemmen om bij de laatste drie te eindigen.

Verliezers

De grote verliezers van de avond waren Zurich en Schneider vs Bax, die geen van hun nominaties verzilverd zagen. Ook het epos Michiel de Ruyter, genomineerd voor beste regie en acteur, ging met lege handen naar huis. De film veroorzaakte twee weken geleden opschudding doordat de producent hem terugtrok van het festival omdat het NFF te weinig aandacht aan commerciële hits zou besteden. Ook de andere film die werd teruggetrokken, De Ontsnapping, verzilverde zijn nominaties voor beste mannelijke bijrol (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) niet.

Afgezien van de tv-prijzen werden de Gouden Kalveren dit jaar voor het eerst via een nieuw stemsysteem uitgereikt. Tot vorige jaar besloot een vakjury wie er met de beeldjes naar huis ging; dit jaar mochten filmprofessionals van de 'Academy' hun stem uitbrengen. In totaal 170 van de 465 stemgerechtigden deden dat. Het festival noemt dit “een goede eerste stap. De verwachting is dat het aantal stemmers de komende jaren substantieel toeneemt.”