Nieuws/Buitenland
493431
Buitenland

'Dader Oregon was eenzaam en depressief'

ROSEBURG - De 26-jarige man die donderdag in de Amerikaanse staat Oregon negen mensen doodschoot en er zeven verwondde, Chris Harper Mercer, heeft een lange brief nagelaten. Dit meldde de nieuwszender CBS vrijdag. De brief zou wijzen op een in zichzelf gekeerde depressieve man die een erg lage dunk van zichzelf had.

Hij kwam oorspronkelijk uit Los Angeles en verhuisde enkele jaren terug naar Oregon. Eind 2008 heeft hij een poging gedaan te worden toegelaten tot een militaire academie in South Carolina, maar hij voldeed niet aan de toelatingseisen en moest het al binnen een maand opgeven.

De nieuwszender CNN meldde dat Harper eerder ook psychiatrische hulp zou hebben gezocht. Hij woonde niet ver van het onderwijsinstituut waar hij donderdag een bloedbad aanrichtte, het Umpqua Community College in Roseburg. Hij is in een vuurgevecht met de politie gedood. De sheriff die het onderzoek in Roseburg leidt, John Hanlin, wist vrijdag niet of er een verband bestond tussen de dader en de school.

IRA

Harper zou ook extreemrechtse en racistische ideeën hebben gehad. Hij was gefascineerd door wapens, atheïsme en de terreurbeweging Ierse Republikeinse Leger. Harper executeerde volgens ooggetuigen slachtoffers met een schot door het hoofd als ze bevestigden christen te zijn. Hij zou gezegd hebben dat ze dan meteen God zouden zien. Op anderen werd ook geschoten maar niet in executiestijl.

Harper had dertien vuurwapens, een kogelvrij vest en veel munitie, aldus de politie. Die vond zes vuurwapens op de campus en zeven bij hem thuis. Ze waren in de afgelopen drie jaren op een volkomen legale manier aangeschaft door Harper of familie van hem.

Het wapenbezit is vaker na dit soort bloedbaden een punt van discussie in de VS. President Obama heeft weer een emotionele oproep gedaan voor strengere regels voor het bezit van vuurwapens. Hij kreeg geen bijval van Hanlin. De sheriff vindt dat criminelen toch wel aan wapens kunnen komen en de voorgenomen beperkingen voor burgers missen daarom doel.

Tussen 2004 en 2013 zijn er in de VS 316.545 mensen door vuurwapens om het leven gekomen. Dit jaar al naar schatting bijna 10.000. Van het soort willekeurige schietpartijen zoals donderdag in Roseburg waren er dit jaar al ruim 290 volgens de site Mass Shooting Tracker.