Nieuws/Binnenland
493446
Binnenland

Handen ineen voor bestrijding stroperij

DEN HAAG - Internationale deskundigen uit allerlei disciplines hebben vrijdag in Den Haag de handen ineen geslagen voor de bestrijding van de illegale jacht op, en handel in wilde dieren. De partijen willen een eind maken aan de "straffeloosheid die heerst op dit gebied", aldus een verklaring.

Op de eerste conferentie van de Wildlife Justice Commission waren allerlei experts aanwezig, onder wie bestrijders van financiële en georganiseerde criminaliteit, economen, bestuurders en natuurbeheerders. "De complexe aard van deze criminaliteit vereist internationale samenwerking op nieuwe en creatieve manieren die de bekende blokkades doorbreken", zei Sam Muller, de baas van de commissie.

De waarde van de illegale handel in wilde dieren wordt geschat op 23 miljard dollar per jaar. Het gaat om geavanceerde, internationale criminele netwerken die nauw verbonden zijn met andere ernstige misdaden zoals corruptie, fraude, witwassen en belastingontduiking, bleek op de bijeenkomst.

Nederland organiseert volgend jaar februari een internationale conferentie over de jacht op wilde dieren. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vrijdag bekend. "Stropers die jagen op neushoorns en olifanten worden met de komst van deze nieuwe commissie zelf opgejaagd. Nederland helpt op deze manier stropen te stoppen. Tijdens de internationale conferentie slaan landen de handen ineen om iconische dieren die niet van de wereld mogen verdwijnen te beschermen", aldus Dijksma.