Nieuws
493459
Nieuws

Winst AEX na wilde handelsdag

De AEX steeg vrijdagmiddag na het slechte Amerikaanse banenrapport plots weer tot boven de 420 punten en sloot toch met goede winst. De volatiliteit was enorm groot. ArcelorMittal werd AEX-leider, Fagron behield een stevige winst op overnamenieuws.

De AEX-index sloot 0,9% hoger bij 422,58 punten. Over een week betekent dat 0,1% verlies. Over een heel jaar is 0,5% verlies geboekt. Handelaren raakten de orderwijzigingen richting de slotbel enigszins van de kook. De Midkap-index pluste met 1,1% naar 624,24 punten.

Heel Europa ging mee in deze beweging. Frankfurt sloot met 0,3% winst,  Londen eindigde ook met 0,9% winst en Parijs had nog 0,7% winst op de borden staan. Maar alle indices hadden eerder tot bijna 2% geboekt.

Beleggers richtten zich aanvankelijk volledig op het Amerikaanse banenrapport. De beurzen doken in de verliezen, nadat het officiële banenrapport over september voor Amerika met 142.000 nieuwe banen ver onder de verwachting van 210.000 uit kwam. Het werkloosheidspercentage bleef ongewijzigd op 5,1%. In de Verenigde Staten vielen vrijdagmiddag de fabrieksorders tegen.

In Europa gingen eerder de producentenprijzen naar beneden met 0,8%, waar was gerekend op 0,6%. In juli was de daling 0,2% groot. Dat patroon biedt ruimte voor extra steunacties van de ECB.

,,Het verval na de winst is vanmiddag heel abrupt, een klif, een waterval naar beneden", merkte Wim Zwanenburg van Stroeven en Lemberger Vermogensbeheer. ,,Er is voor beleggers even geen peil op te trekken. De tegenvallende banencijfers raken markten heel breed, door tegenvallers in de grondstoffensector, de oliebedrijven die kosten afbouwen. En de loonontwikkeling in de VS was al laag." Maar kort erna schoten de beurzen weer omhoog.

Met de onderliggende groei in China en de Verenigde Staten is volgens Zwanenburg weinig mis. ,,Kijk naar het aantal winstwaarschuwingen; die zijn er bijna niet. Veel bedrijven hebben het goed gedaan, er is geen reden om tegenvallers te melden. Dat biedt een goed vooruitzicht voor het vierde kwartaal."

Gunstig sentiment

Meevallende Japanse consumentenbestedingen boden in de ochtend nog enige steun aan de handel vanuit Azië.  In China is de beurs in Peking tot volgende week woensdag dicht vanwege nationale feestdagen. De aandelenmarkt in HongKong won 3%. De Chinese overheid verlaagde de belasting op personenwagens.

In de AEX sloeg het pessimisme op in groen cijfers. Randstad stond nog onderin met 0,5% verlies. Zwaargewicht ING verloor 0,3%, maar andere financials als Aegon wonnen 1,4%, NN Group eindigde met 2,2% winst.

Ahold won 1,7%, Heineken 1,2% en Unilever zorgde met zijn gewicht bij 0,7% winst voor stevige steun aan de AEX.

Chipmachinemaker ASML profiteerde van opleving in de Amerikaanse technologiesector en sloot 1,3% hoger.

Ook Delta Lloyd vond de weg omhoog na de malaise in het derde kwartaal en kon 2,7% bijschrijven. KBS Securities verlaagde het koersdoel voor de verzekeraar van €16,00 naar €7,00. 

ArcelorMittal steeg met 6,6% en stond aan kop bij de slotbel. Shell boekte 1,2% winst. Vopak pluste met 0,8%.

TNT Express was een negatieve uitzondering en verloor 0,8%. Opnieuw kwamen berichten met twijfels over de inlijving van het Nederlandse pakjesbedrijf door branchegenoot FedEx.

Ook bij de middelgrote fondsen stond Fagron schoot aanvankelijk 12% hoger, in Brussel zelfs 39%, na de aankondiging van het bedrijf dat er met een aantal partijen overnamegesprekken worden gevoerd. Het fonds zakte terug naar 7,5% winst. KBC gaf een koopadvies af voor Fagron.

Aperam werd koploper met 3,3% winst op de aantrekkende grondstoffenmarkt.

PostNL behield uiteindelijk nog 2,3% winst. De bijdrage die PostNL mogelijk in Italië moet leveren aan de kosten voor de universele postbezorging vallen waarschijnlijk mee. Analisten van Jefferies verlaagden het koersdoel.

Arcadis volgde op ruime afstand met een vooruitgang van 1,5%. Voor ASMI hadden beleggers 1,7% meer over. Norges Bank vergrootte zijn belang in de halfgeleider. SBM Offshore kreeg er 3,1% bij de slotbel bij. Galapagos ging opnieuw achteruit, nu met 0,9%.

Air France KLM sloot 1,4% hoger na het nieuws dat het Franse onderdeel veertien toestellen uit de vloot zal gaan snijden. Air France kondigde bovendien aan het aantal banen flink af te bouwen.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android