Nieuws
493463
Nieuws

Directie Maas neemt koffiebedrijf over met steun ABN Amro 

AMSTERDAM - De directie van de verkoper van koffie- en frisdrankenmachines Maas International heeft het bedrijf via een management-buy out en steun van ABN Amro overgenomen. Maas beheert in Nederland 30.000 koffiemachines. 

ABN Amro zette de schuld om in aandelen en komt niet zelf aan het roer. Directeur Wouter Fijnaut van Maas: ,,Het concern had behoefte aan kapitaalversterking, ook om te kunnen groeien, dat is nu dankzij ABN Amro gelukt."

De markt van de koffiemachines is al jaren moordend. Vorig jaar leed Maas €26 miljoen verlies. Maas Internationaal, dat met zijn apparaten marktleiderschap claimt onder de grote Nederlandse kantoren en bedrijven, heeft eerder talloze onderdelen in het buitenland verkocht, in Groot-Brittannië, Ierland, België en Luxemburg werden onderdelen afgestoten.

Nieuwe groei

Maas, dat in 1889 is opgericht en vorig jaar €135 miljoen omzet draaide, voert een margestrijd met marktleider DE in de hele koffiemarkt, maar ook met Pelican Rouge Coffee Solutions in de kleinere kantoren. Dat laatste bedrijf nam onlangs een deel van Maas over.

In Denemarken kocht Fijnaut een partij die de koffiemachines uitzet en onderhoudt. ,,Dat gaf weer gezonde schaalgrootte, waardoor we in cash flow weer positief eindigden", aldus Fijnaut. ,,De nieuwe overeenkomst met ABN Amro biedt de basis voor verdere groei van ons bedrijf, ABN Amro heeft nu de overgrote meerderheid van aandelen in handen", zegt hij over de bezitsverhouding. In feite zette ABN Amro de schuld om in aandelen. 

Minder koffie, meer kwaliteit

Maas en andere koffieleveranciers kampen met een verandering op met name kantoren. ,,De trend is dat mensen minder koffie drinken, maar wel van een betere kwaliteit. Ook op kantoor, nadat mensen thuis steeds betere koffie zijn gaan drinken. Die trend zal de komende jaren doorzetten, ook bij pompstations en wegrestaurants. Dat biedt gezonde marges voor ons bedrijf", aldus Fijnaut.

De twee bedrijven hebben een overeenstemming bereikt, op 24 september hebben ze toestemming aan de ACM gevraagd, die nog toestemming moet geven.

Volg vanavond het DFT-seminar over beleggen