Nieuws/Binnenland
493478
Binnenland

Grote zorgen bij waterbedrijf over tentenkamp

NIJMEGEN - Drinkwaterbedrijf Vitens heeft grote zorgen over het tentenkamp voor maximaal 3000 vluchtelingen, dat in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen is gebouwd. Heumensoord is een belangrijk waterwingebied. Vitens vreest voor ernstige vervuiling door olie, diesel en benzine, aldus een woordvoerder vrijdag.

Vitens maakt zich het meeste zorgen over de zestig tot tachtig olietanks van elk 1000 liter die op het terrein zijn geplaatst. De olie is nodig voor verwarming van de paviljoens. Tankwagens komen de olievoorraad elke dag aanvullen. "Als daarbij iets fout gaat, hebben we een echte calamiteit", zei de Vitens-woordvoerder.

Nijmegen en Heumen hebben volgens woordvoerders al een bestuursafspraak met Vitens gemaakt over het tentenkamp. Zo zullen de gemeenten opdraaien voor de kosten van eventuele verontreiniging van het grondwater. De provincie Gelderland is handhaver in waterwingebieden. Een provinciale toezichthouder heeft vrijdagmorgen de genomen maatregelen tegen watervervuiling nog goedgekeurd. De komende weken worden die maatregelen zo nodig verder aangescherpt, aldus een woordvoerder.

Op Heumensoord zijn 38 waterwinputten, die ruim 120.000 huishoudens in de regio Nijmegen van drinkwater voorzien. Het gebied is gewoonlijk strikt verboden voor gemotoriseerd verkeer. "Nu zien we elke dag wel zestig auto's op het terrein staan. Vrachtwagens rijden af en aan en er is al een lekkage geweest", aldus Vitens. Een liter gelekte olie veroorzaakt een miljoen liter vervuild water. Het waterwinbedrijf vindt dat er strenger milieutoezicht moet komen.