Nieuws/Binnenland
493490
Binnenland

Veel meer babymelkpoeder naar China

DEN HAAG - De uitvoer van Nederlands babymelkpoeder naar China en Hongkong is de laatste tien jaar geëxplodeerd. De export van het poeder is nu bijna vijftig keer zo hoog als in 2005. De totale uitvoer wereldwijd aan babymelkpoeder bedroeg in de eerste zeven maanden van dit jaar 1,1 miljard euro. Naar China en Hongkong ging samen voor ruim 750 miljoen euro, meldt het CBS vrijdag.

Vrijwel de gehele groei naar China en Hongkong begon in 2008, het jaar dat een melkpoederschandaal in China uitbrak waarbij baby's overleden door melk die was aangelengd met giftig melamine. Sindsdien vertrouwen veel Chinezen hun eigen fabrikanten niet meer en is er veel vraag naar babymelkmelkpoeder uit andere landen, waaronder Nederland.

In veel Nederlandse supermarkten en drogisterijen mag maar één blik babymelkpoeder tegelijk gekocht worden. Op die manier willen ze veelal Chinese handelaren de voet dwarszetten die hele partijen willen kopen en vervolgens naar China sturen.

Ook de politie signaleert groeiende criminaliteit in de 'babymelkbranche'. De criminelen leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld. In april vond de politie in Amsterdam in een auto en in een huis ruim zevenhonderd pakken melkpoeder. Zes Chinezen werden aangehouden. Twee Roemenen werden in juni opgepakt in Emmeloord met twee tassen vol met gestolen blikken babymelkpoeder.