Nieuws/Binnenland
493495
Binnenland

Uitstel uitslag Van Gogh-onderzoek

Het is het forensisch instituut dat de inmiddels beruchte haar uit het schilderij Stilleven met Pinksterrozen onderzoekt, niet gelukt vandaag uitsluitsel te geven of het een haar van Vincent van Gogh betreft.

Daarmee is nog steeds onduidelijk of de Duitse kunsthandelaar Markus Roubrocks een knappe vervalsing of een tot nu toe onbekende Van Gogh in zijn bezit heeft.

Volgende week hoopt dr. Carsten Hohoff van het Institut Für Forensische Genetik in Münster uitsluitsel te geven. „Wij doen veel forensisch onderzoek voor bijvoorbeeld de politie. Dat zijn routineklussen waarbij we binnen enkele dagen de uitslag van onze testen kunnen geven’’, legt hij uit aan De Telegraaf. „Dit is een enorm gecompliceerde zaak omdat het om zulk oud materiaal gaat.’’ Bovendien bevat de haar, die drie jaar geleden tevoorschijn kwam bij de restauratie van het doek, opvallende gele verfresten.

 

De haar wordt vergeleken met genetisch materiaal van verre nazaten van Van Gogh uit Singapore. Vandaag zou bekend worden of er een match is. Roubrocks, overtuigd van het feit dat hij een Van Gogh in handen heeft, probeert al jaren erkenning te krijgen voor het van zijn vader geërfde stilleven. Het Van Gogh Museum heeft jaren geleden bepaald dat het een vervalsing betreft.

Hohoff is verrast door de impact van deze zaak, zegt hij. Hij beaamt dat het uitstel ’verdacht’ kan overkomen, maar bezweert een neutrale partij te zijn in het conflict. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meteen heb begrepen hoe groot de impact van deze zaak is. Als ik dat had geweten was ik misschien wat voorzichtiger geweest in het noemen van een datum waarop we de uitkomst zouden kunnen presenteren.’’