Nieuws/Binnenland
493497
Binnenland

Verdachte coke-smokkel gepakt na wilde achtervolging

ROTTERDAM - De politie is in de nacht van maandag op dinsdag beland in een wilde achtervolging met drie vermoedelijke cocaïnesmokkelaars. De jacht begon op een Rotterdams haventerrein. Daarbij werd de auto van de verdachten uiteindelijk klemgereden en kon een 38-jarige man uit Nieuwegein worden opgepakt. Twee anderen wisten te ontkomen, laat het Openbaar Ministerie weten.

De drie werden betrapt in de buurt van drie containers waar vorig weekend 450 kilo cocaïne was gevonden. Het ging om twee containers met blikjes tonijn uit Ecuador en één container met balsahout uit Bolivia.

Het zogenoemde HARCteam (samenwerkingsverband van zeehavenpolitie, douane en FIOD) vermoedde dat de drugs zouden worden opgehaald. Daarom werd er op het haventerrein gepost en werden de drie 'insluipers' in de bewuste nacht ontdekt.

Die gingen er vervolgens in een auto vandoor richting Hoogvliet, waar het voertuig tot stilstand kon worden gebracht. De vluchtauto bleek van valse kentekenplaten te zijn voorzien en in de auto werden "inbrekerswerktuigen" gevonden.

De opgepakte man uit Nieuwegein is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De rechter-commissaris verlengde zijn voorarrest met twee weken. Naar de andere betrokkenen van de smokkel wordt nog gezocht.

De partij cocaïne had een waarde van minstens 15 miljoen euro, schat het OM, en is inmiddels vernietigd.