Nieuws/Buitenland
493501
Buitenland

Nog drie gewonden in ziekenhuis

ROSEBURG - Vier van de zeven gewonden door de schietpartij in Roseburg hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten. Dat heeft het Mercy Medical Center in de stad vrijdagochtend lokale tijd meegedeeld.

De 26-jarige Chris Harper-Mercer schoot donderdag in tien minuten tien mensen dood in het Umpqua Community College in de kleine stad in de staat Oregon. De schutter werd zelf door de politie doodgeschoten.

Voor de zevende keer tijdens zijn ambt moest president Obama zijn medeleven betuigen met slachtoffers en nabestaanden van een schietpartij op of nabij een school of universiteit. Een boze president keerde zich niet voor het eerst tegen de machtige lobby van wapenfabrikanten in de Verenigde Staten, die er telkens weer in slaagt verscherping van de wet die het bezit van vuurwapens regelt, tegen te houden.

Na de schietpartij hebben diverse federale diensten zich in Roseburg gemeld: de FBI, het Openbaar Ministerie, federale politie en het federaal bureau voor vuurwapens en explosieven. Ondanks de aanwezigheid van zo veel diensten is over de toedracht nog betrekkelijk weinig meegedeeld. Ook over de motivatie van de dader is niet meer bekend dan een verklaring van één getuige: dat de dader de studenten naar hun religie vroeg.

De lokale politie, die de moordenaar doodschoot, wil zelfs diens naam niet noemen.