Nieuws
493506
Nieuws

Oprichtster 'treiter-app' zelf doelwit

AMSTERDAM - Ze had het kunnen zien aankomen. Een paar uur na de aankondiging van 'Peeple', de nieuwe app waarmee je vrienden en collega's een beoordeling kunt geven, kreeg oprichtster Julia Cordray complete wagonladingen koekjes van eigen deeg over zich heen. En daar was ze gek genoeg totaal niet van gediend.

De app die volgende maand moet uitkomen veroorzaakte een storm van kritiek op sociale media. Want hoewel het volgens de makers bedoeld is als een hulpstuk bij bijvoorbeeld het aannemen van werknemers, het uitzoeken van een oppas of een kamergenoot, zal het volgens veel mensen juist meer online getreiter en stalking uitlokken.

Agressie

Dat lieten veel mensen weten aan oprichtster Cordray op haar Facebookpagina en op Twitter. "Dit is een instrument voor pesters," schrijft een van hen. "Je hebt het over veiligheidsmaatregelen, maar die zijn makkelijk te omzeilen voor mensen die kwaad in de zin hebben. Je geeft ze het grootste cadeau dat ze zich kunnen wensen."

Andere internetters gingen een stuk verder door persoonlijke informatie van Cordray te delen op Twitter. Volgens hen willen ze daarmee aantonen hoe snel het uit de hand kan lopen met apps zoals Peeple.

De makers probeerden de agressieve reacties te verwijderen, maar die bleven maar binnenkomen.

In een inmiddels verwijderd Facebookbericht schrijft Cordray: "Weet iemand hoe je de reacties op een Facebookpagina van een bedrijf uitzet? Ik weet hoe je voorkomt dat ze berichten kunnen plaatsen, maar ze kunnen wel op onze berichten reageren."

En dat was weer koren op de molen van critici van Peeple. "Hoe kunt u straks alle negatieve reacties op Peeple gaan modereren als u niet eens deze reacties kunt bijhouden," schrijft een van hen.

'Positiviteisapp'

De makers van Peeple zijn echter niet van plan om te stoppen met de app. Op hun site schrijven ze: "Vernieuwers worden vaak aangevallen omdat mensen bang zijn en ze niet begrijpen. Wij zijn moedige vernieuwers die iets groots in gang gezet hebben en we gaan ons niet verontschuldigen. We houden te veel van jullie om jullie dit cadeau te onthouden." Met hun 'positiviteitsapp' willen ze de 'vereenzaamde mensen in de nieuwe digitale wereld dichter bij elkaar brengen' en iedereen de mogelijkheid geven om te zich 'door velen geliefd te voelen in een openbaar forum', aldus het statement.