Nieuws/Buitenland
493508
Buitenland

Schoolschutter wilde beroemd worden

ROSEBURG - Chris Harper-Mercer, de 20-jarige man die donderdag een bloedbad veroorzaakte op een hogeschool in het Amerikaanse Roseburg, wilde beroemd worden met zijn daad.

In blogposts op internet schreef hij hoe het hem opviel dat moorden je beroemdheid kon opleveren. "Ik heb gezien hoe mensen zoals [Vester Lee Flanagan, de man die live op tv twee oud-collega's doodschoot, red.] eenzaam en onbekend zijn. Maar als ze een beetje bloed vergieten weet de hele wereld wie ze zijn. Een man die niemand kende is ineens wereldberoemd. Zijn gezicht staat op alle schermen, zijn naam ligt op de lippen van iedereen op deze planeet. En dat na een dag.

"Het lijkt erop dat hoe meer mensen je vermoordt, hoe meer je in de belangstelling komt te staan," schreef hij. Daarnaast verwees hij zijn volgers ook naar documentaires over de 'school shootings' op Virginia Tech en in Sandy Hook.

Uit zijn uitingen op internet zou ook blijken dat hij sympathiseert met nazi's en de IRA, schrijft de New York Post. Zo deelde hij foto's en krantenartikelen van aanslagen van de IRA en zou hij een nazi-medaille hebben gekocht.

Harper-Mercer schoot donderdag negen mensen dood op het Umpqua Community College. Aanvankelijk was sprake van dertien doden, maar dat werd later bijgesteld.

'Ben je christen?'

De schutter stormde in de late ochtend een klaslokaal binnen waarna hij meteen een professor van dichtbij doodschoot. Volgens de vader van een 18-jarig slachtoffer dat het bloedbad overleefde door te doen alsof ze dood was, vroeg hij naar de religie van de studenten.

"Ben je christen? Als je christen bent moet je opstaan. Goed, want als je christen bent zul je God in enkele ogenblikken ontmoeten," vertelde hij de doodsbange studenten. Daarna schoot hij ze dood.

De man kwam uiteindelijk om het leven in een vuurgevecht met de politie.

Ongevoelig

President Barack Obama reageerde zichtbaar boos op het zoveelste schietincident in zijn land en haalde uit naar de wapenlobby die een strengere wapenwet tegenhoudt. "Op een of andere manier is dit routine geworden. De verslaggeving is routine, en ook mijn reactie hier op dit podium is routine," zei hij. "We zijn er ongevoelig voor geworden."

Dit jaar waren er al 293 schietpartijen waarbij meer dan vier doden vielen in de Verenigde Staten. Het opgelaaide geweld doet ook de roep om een strengere wapenwet aanzwellen, maar veel Amerikanen zijn hier tegen omdat het hun vrijheid zou beperken.