Nieuws/Buitenland
493539
Buitenland

Orkaan vormt geen bedreiging voor VS

NASSAU - De orkaan Joaquin geselt de Bahama's vrijdag voor de tweede dag met krachtige wind en golven. Het lijkt erop dat de oostelijke staten van de Verenigde Staten gevrijwaard blijven van de tropische storm, die langzaam in oostelijke richting is afgebogen. Bewoners van de staten New York, New Jersey en North en South Carolina kunnen daardoor opgelucht ademhalen.

Verscheidene staten aan de oostkust, Virginia, North Carolina, New Jersey en Maryland, kondigden donderdag vast de noodtoestand af. De bevolking werd opgeroepen te zorgen voor voldoende water, voedsel, medicijnen en zaklampen in huis en voorbereid te zijn op evacuatie.

Veel staten hebben de overstromingen en enorme schade van orkaan Sandy van drie jaar geleden nog vers in het geheugen. Toen vielen er 120 doden en richtte Sandy voor 62 miljard euro schade aan.

Joaquin is nu een orkaan van de vierde categorie. Dat betekent dat hij veel schade kan aanrichten en extreem gevaarlijk kan zijn voor bewoonde gebieden, met windsnelheden tussen 201 en 249 kilometer per uur. Categorie vijf is het zwaarste type orkaan.