Nieuws
493554
Nieuws

'Tech-bedrijven zetten druk op banken'

AMSTERDAM - Technologiebedrijven gaan de komende jaren een grote rol spelen in het betalingsverkeer en krijgen daarbij ook een deel van de Nederlandse bancaire markt in handen. Dat voorspellen jonge medewerkers van Nederlandse banken in een vrijdag gepubliceerd onderzoek door KPMG.

Het consultancybureau vroeg 130 jonge bankmedewerkers naar hun visie op de bank van de toekomst. Daaruit blijkt onder meer dat zij verwachten dat bedrijven als Apple, Google en het Chinese Alibaba in de komende tien jaar een groot deel van het betalingsverkeer naar zich toe zullen trekken. Verder verwacht zo'n 40 procent van de ondervraagden dat innovatieve start-ups het hele businessmodel van banken onder druk zullen zetten.

De overgrote meerderheid van de jonge bankiers is niet overtuigd van de technologische kennis bij hun huidige bestuurders, waardoor het voor hen moeilijk wordt de concurrentie met nieuwe technologieën aan te gaan. Ruim 60 procent verwacht dat het de komende jaren net zo eenvoudig zal worden om van bank te wisselen als het nu is om van telecomprovider of energieleverancier te veranderen.

Ruim de helft van de jonge bankiers verwacht dat inkomsten uit advisering voor banken belangrijker zullen worden dan rente-inkomsten. Ook denken ze dat de verkoop van klantgegevens en transactiedata ('big data') een belangrijke bron van inkomsten worden.