Nieuws/Binnenland
493566
Binnenland

Heumensoord klaar voor eerste asielzoekers

NIJMEGEN - Het eerste deel van het paviljoendorp voor de opvang van 3000 asielzoekers in het Nijmeegse natuurgebied Heumensoord is klaar. De eerste 760 asielzoekers komen vrijdag en zaterdag naar het het opvangkamp, meldt het ministerie van Defensie. De afgelopen twee weken hebben Defensie, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en particuliere bedrijven gewerkt aan de opbouw van het eerste deel van het kamp. Voor Defensie zit het meeste werk er nu op. Het COA en tentenbouwers nemen het nu over.

Militairen halen nu de wegenmatten weg waarmee ze het terrein in de beginfase van de opbouw begaanbaar maakten. Mariniers zetten nog wel hekken neer rondom het terrein voor de volgende bouwfase.

Het Rode Kruis zamelde deze week op een aantal plekken in Nijmegen kleding en toiletartikelen in voor de bewoners. Langs de toegangswegen naar Heumensoord hebben bewoners affiches opgehangen waarop de vluchtelingen in het Arabisch welkom worden geheten.

De hulporganisatie opent vrijdagmiddag een EHBO-post in Heumensoord. Samen met Dokters van de Wereld staan hulpverleners 24 uur per dag klaar voor de asielzoekers. Het is de vijfde post van het Rode Kruis die in het land open is voor hulp aan vluchtelingen.

Kamp Heumensoord blijft tot 1 juni volgend jaar in gebruik voor de opvang van asielzoekers. Daarna moet het COA plaatsmaken voor de militaire deelnemers aan de Vierdaagse, die er elk jaar een eigen kamp opbouwen.