Nieuws/Binnenland
493571
Binnenland

Van der Laan stelt zich beschikbaar

Amsterdam - Burgemeester Eberhard van der Laan van de hoofdstad wil graag herbenoemd worden als burgemeester, maar wil in de komende jaren ook meer rekening houden met zijn gezin.

Dat schrijft de eerste burger in een brief aan de gemeenteraad. ,,Wel is er, naast meer balans in de stad, ook meer balans nodig in mijn leven. Dit betekent niet dat ik mij voor minder dan 100% zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft maar een minder zware wissel trekt op mijn privé leven en dat van mijn gezin.''

,,Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er wel relatief goed bij. (…) Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners.''

Van der Laan, die in 2010 aantrad, is een populaire burgemeester die in 2013 de Machiavelliprijs won voor politieke communicatie. Voor zijn tijd als burgemeester was hij onder meer minister (wonen, wijken en integratie) en dreef hij een advocatenpraktijk in Amsterdam.

Of de burgemeester de tweede termijn, die loopt tot 2022, wil volmaken vermeldt Van der Laan niet. Later vandaag licht hij zijn besluit toe.

Raad tevreden

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad heeft al laten weten blij te zijn met het nieuws dat Van der Laan zich beschikbaar stelt voor een tweede termijn. Later dit jaar zullen de burgemeester en een selectie raadsleden hier een formeel  gesprek over voeren. Als hier geen bijzonderheden uit naar voren komen zal commissaris van de Koning Johan Remkes de minister van Binnenlandse Zaken melden dat Van der Laan herbenoemd kan worden. De minister draagt Van der Laan op zijn beurt voor bij de Koning, waarna de burgemeester deze zomer aan zijn tweede ambtstermijn kan beginnen.

Eberhard van der Laan (60) is getrouwd en heeft vijf kinderen, waarvan twee uit een eerder huwelijk. Hij woont met zijn gezin in de ambtswoning, op één van de mooiste plekjes langs de Herengracht in de hoofdstad.

In 2013 werd bij Van der Laan prostaatkanker geconstateerd. Een behandeltraject bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis bleek succesvol.