Nieuws
493597
Nieuws

Database crowdfundingsite Patreon op straat

Een groot deel van de database met gebruikersgegevens van crowdfundingsite Patreon is door hackers online gepubliceerd. Hoewel wachtwoorden versleuteld zijn, is wel te zien wie welk project gesteund heeft.

Via Patreon kunnen gebruikers geld doneren aan mensen die creatieve projecten ondernemen. In tegenstelling tot concurrenten als Kickstarter is Patreon voornamelijk bedoeld voor doorlopende donaties, zoals een aantal dollar per maand. Het idee is dat mensen die bijvoorbeeld YouTube-video's of podcasts maken hierdoor een semi-vast inkomen krijgen.

Op woensdag werd duidelijk dat hackers toegang gekregen hadden tot de servers van de dienst. Nu hebben zij een database van maar liefst 14GB groot downloadbaar gemaakt. Hierin zitten 2,3 miljoen e-mailadressen, maar daaraan is ook gekoppeld welke projecten de eigenaars hiervan hebben gesteund. Daarnaast zijn ook verstuurde berichten openbaar gemaakt. Dat meldt beveiligingsonderzoeker Troy Hunt.

In de database zitten ook wachtwoorden, maar deze zijn versleuteld en de kans dat ze al ontsloten zijn, is vooralsnog klein.