Nieuws/Binnenland
493608
Binnenland

Tour Rembrandts nog steeds mogelijk

DEN HAAG - Een tour door het land van de twee Rembrandts die Nederland en Frankrijk samen willen kopen "behoort nog steeds tot de mogelijkheden". Dat zei minister Jet Bussemaker van Cultuur vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Het idee van een tour werd geopperd door het Rijksmuseum toen dat nog in de race was voor de aanschaf van beide portretten uit 1634. Volgens dat plan zouden de schilderijen vier dagen komen te hangen in elke provinciehoofdstad.

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit komen volgens de jongste plannen nu afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs te hangen.

Het kabinet blijft overigens vasthouden aan een bijdrage van het Rijks voor de schilderijen. Bussemaker zei dat het goed zou zijn als het museum iets terug probeert te doen voor de culturele sector van ons land. Een dag eerder verklaarde haar collega Jeroen Dijsselbloem van Financiën ook al eraan te hechten dat het Rijksmuseum bijdraagt aan de komst van de kunstwerken naar ons land.