Nieuws/Binnenland
493615
Binnenland

Amsterdammer opgepakt voor liquidaties

ROTTERDAM - Een dertigjarige Amsterdammer is opgepakt voor betrokkenheid bij twee liquidaties en twee pogingen daartoe. De verdachte is volgens het Openbaar Ministerie mogelijk behulpzaam geweest bij de criminele afrekening in juni 2013 in een woonwijk in Nieuwegein van een 34-jarige man. Ook wordt hij in verband gebracht met de moord op Rinus Moerer (68) in het Brabantse Steenbergen in april vorig jaar.

De dertigjarige Amsterdammer wordt er in geen van de gevallen van verdacht dat hij de schutter was.

De politie liet eerder weten een verband te vermoeden tussen de moord op Moerer en de dood van de 44-jarige ggz-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. Zweekhorst werd op nieuwjaarsdag 2014 doodgeschoten, maar was slachtoffer van een persoonsverwisseling. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de Amsterdammer bij de moord op Zweekhorst betrokken is.

De moord op Moerer en een eerdere poging om hem te liquideren hebben vermoedelijk te maken met een onderschepte partij cocaïne in december 2013 in de haven van Rotterdam. Daarom ligt het nu lopende onderzoek bij de recherche in Rotterdam.

De Amsterdammer werd vorige vorige week maandag al gearresteerd. Zijn aanhouding is in het belang van het onderzoek echter tot vrijdag stilgehouden. Hij kwam volgens het OM na lang speurwerk in beeld, onder andere door onderzoek naar telecomgegevens.