Nieuws
493617
Nieuws

Boekentips

Zit jij klaar voor deze razend spannende thrillers?

GEEN - In de zomer gebeurt er niet zoveel in het boekenvak; er verschijnt weinig nieuws en wat er wel verschijnt, krijgt minder aandacht in de media. In september lijkt het alsof uitgevers opeens al hun boeken tegelijkertijd willen uitbrengen. Een leuke tijd voor boekverkopers en natuurlijk voor iedereen die van boeken houdt. Deze week las Chris thrillers uit van die ‘nieuwe oogst’.

David Lagercrantz – Wat ons niet zal doden (Millennium 4)

“Allereerst natuurlijk Millennium 4, het boek waar de hele wereld vol verwachting naar uit keek. Stieg Larsson, de schrijver van de eerste drie delen, overleed voordat de Millennium-trilogie een groot succes werd. Zijn uitgeverij en familie vroegen auteur David Lagercrantz een vervolg te schrijven, maar de vriendin van Stieg Larsson wilde niet dat het er kwam. Een omstreden boek dus, maar wat mij betreft nóg spannender dan de vorige boeken!”

Het verhaal

In Wat ons niet zal doden heeft het tijdschrift Millennium nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad en met Lisbeth Salander gaat het ook niet goed. Ze is rusteloos en neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden.

Dan krijgt Blomkvist een telefoontje van professor Frans Balder, een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie, die zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt Balder contact te hebben gehad met Lisbeth. Reden genoeg voor Blomkvist om Balder op te zoeken en hopelijk zo ook meteen de scoop binnen te halen die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Lukt hem dat en zal hij eindelijk weer in contact komen met Lisbeth?

Benieuwd naar Wat ons niet zal doden? Bestel hier!

Christopher J. Yates – Zwart krijt

“De tekst op het omslag fascineert meteen: Eén spel, zes studenten, vijf overlevenden. Als je hebt genoten van De verborgen geschiedenis van Donna Tartt, dan vind je dit boek zeker goed. Het leest lekker weg, zit psychologisch heel knap in elkaar en het roept bij de lezer regelmatig een gevoel van onbehagen op.”

Het verhaal

Zes studenten aan de universiteit van Oxford verzinnen een spel met in eerste instantie gekke opdrachten en flauwe uitdagingen. Langzamerhand wordt de inzet echter hoger en de uitdagingen persoonlijker en vernederender. Uiteindelijk ontaardt het in een wrede strijd met onvoorspelbare en fatale gevolgen.

Na veertien jaar ontmoeten de overgebleven spelers elkaar nog één keer. Voor de laatste ronde… Wie blijft uiteindelijk als winnaar over?

Dat lees je in deze psychologische thriller van Yates!

Meri Mellink – De grens

“Dit actuele boek over terrorisme en makkelijk te beïnvloeden jongeren is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en leest als een documentaire. Want hoe radicaliseert een jongere uit je eigen stad of dorp eigenlijk? Met alle nieuwsberichten over terrorisme komt dit verhaal huiveringwekkend dichtbij.”

Het verhaal

Noa Kleijn, rechercheur bij de politie Amsterdam, wordt met haar team ingezet bij de opsporing van Eddy, een jonge Nederlandse moordenaar. Hij blijkt naar Tel Aviv gereisd te zijn, waar hij door een contactpersoon is ingelijfd in een cel die zich heeft verbonden aan de extremistische groepering Islamitische Staat Irak.Noa gaat Eddy achterna om hem te arresteren. Er volgt een felle jacht in de Westelijke Jordaanoever, maar de verdachte blijkt spoorloos verdwenen. Maanden later zit Eddy, nadat hij zich heeft bekeerd tot de islam en een gevechtstraining heeft ondergaan, in een vliegtuig richting Nederland. Met een vreselijke opdracht…

Kom er nu achter wat deze vreselijke opdracht is!

Maud Mayeras – Reflex

Reflex is het tweede boek van Maud Mayeras (het eerste werd niet in het Nederlands vertaald), waarmee ze doorbrak naar een groter publiek en verschillende belangrijke thrillerprijzen won. Het is een somber en duister verhaal dat soms gruwelijk kan zijn, zeker niet geschikt voor gevoelige lezers.”

Het verhaal

Iris Baudry werkt als politiefotografe. Dag en nacht is ze beschikbaar om verminkte lichamen voor altijd vast te leggen. Ze is discreet, obsessief en vastberaden, en probeert door haar werk de herinneringen aan haar eigen overleden zoon uit te bannen.

Als er een lichaam van een kind wordt gevonden, op dezelfde plek waar destijds haar zoon werd gevonden, moet Iris terugkeren naar haar geboortestad. Het blijkt dat de overeenkomsten tussen de twee zaken niet op toeval berustten. Om de waarheid te achterhalen en haar nachtmerries te verdrijven, zal Iris de duistere geheimen uit het leven van haar demente moeder moeten ontrafelen. Maar niets is wat het lijkt en niemand is te vertrouwen.

Durf jij het boek Reflex aan?

Sophie Hannah – Fatale fout

“Sophie Hannah begon ooit als dichter, maar is vooral bekend geworden door haar psychologische thrillers die worden uitgegeven in 24 landen en overal uitstekende recensies krijgen. Ook het schrijversduo Nicci French is fan!”

Het verhaal

In Fatale fout wordt de controversiële columnist Damon Blundy vermoord en Nicki Clements wordt opgepakt voor verhoor. Nicki kan geen antwoord geven op de vragen die haar gesteld worden.

Ze heeft geen idee waarom het mes op een dusdanige manier gebruikt is dat er geen bloed vergoten is. Ze weet niet wat de cryptische boodschap betekent die op de muur bij het slachtoffer is achtergelaten. En ze kan niet verklaren waarom ze zo dicht bij de plaats delict was. In elk geval niet zonder daarmee een geheim prijs te geven dat haar leven kan verwoesten.

Benieuwd waarom het schrijversduo Nicci French fan is van Hannah? Lees dan deze thriller!

Chris Haak

is boekverkoper literatuur, thrillers en young adult bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Ze wordt enorm blij van lezen en doet dat veel en vaak: in de trein naar en van het werk, voor het slapengaan en onderuitgezakt op de bank. Boeit een boek haar heel erg, dan leest ze zelfs tijdens het koken. Omdat Chris niet de enige fanatieke lezer is, zal zij de komende tijd wekelijks boekentips geven. De tips kunnen betrekking hebben op de nieuwste boeken, maar ook op toppers die al eerder verschenen. Lees jij met haar mee?