Nieuws/Binnenland
493631
Binnenland

Voor het eerst zes werken Bruegel bij elkaar

ROTTERDAM - Zes panelen van de zestiende eeuwse meesterschilder Pieter Bruegel de Oude (circa 1526-1569) zijn voor het eerst bij elkaar te zien. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft de werken bij elkaar gebracht voor de tentoonstelling 'De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel', die 10 oktober wordt geopend.

De kunstenaar heeft een klein oeuvre met ongeveer veertig werken, die bovendien erg kwetsbaar zijn. Musea zijn daarom voorzichtig met het uitlenen van de panelen. Bruegels oudste werk op de expositie is 'De dronkaard in het varkenskot' uit 1557. Dit werk is eigendom van een particuliere verzamelaar en is nooit eerder getoond in een museum.

Andere panelen zijn uitgeleend door musea in Wenen, Brussel, New York en Parijs. Boijmans heeft zelf het werk 'De Toren van Babel' uit 1560 in bezit. De najaarstentoonstelling in het museum toont hoe kunstenaars in de zestiende eeuw een 'revolutie' in de schilderkunst ontketenden door het schilderen van het leven van alledag.