Nieuws/Binnenland
493641
Binnenland

Genen voorspellen terugkeer prostaatkanker

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een set van negen genen geïdentificeerd waarmee kan worden voorspeld welke prostaatkankerpatiënten een hoog risico lopen op terugkeer van de ziekte. Zij publiceren hier deze week over in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine.  

Het onderzoeksteam ging op zoek naar de zogenaamde 'genetische vingerafdruk' van agressieve tumoren die na eerste behandeling toch weer verder groeien. Zij kwamen uiteindelijk op een set van negen genen waarvan de activiteitvoorspellend is voor het ziekteverloop. De vondst is gevalideerd met behulp van tumormateriaal van enkele honderden patiënten, waarvan het ziekteverloop al bekend was. Steeds bleek het mogelijk om op basis van die negen genen te voorspellen bij wie de tumor terugkeerde.

Test

De onderzoekers hopen dat dit genenprofiel binnen een paar jaar verder ontwikkeld kan worden tot een test die in de praktijk gebruikt kan worden. Dr. Wilbert Zwart: "Ons uiteindelijke doel is het identificeren van patiënten die net een beetje extra nodig hebben. Zodat we de behandeling van prostaatkanker individualistischer kunnen maken en de patiënten op maat kunnen behandelen."

Zwart en zijn mede-onderzoekers willen de uitkomsten van hun vondst nu eerst controleren aan de hand van een grotere patiëntenpopulatie om de betrouwbaarheid en robuustheid van de test zeker te stellen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In ons land krijgen elk jaar ruim 10.000 mannen te maken met deze ziekte. Prostaatkanker is vaak goed te behandelen met een operatie en/of bestraling. Maar voor een deel van de patiënten is dit niet genoeg; bij hen keert de ziekte terug.