Nieuws/Binnenland
493684
Binnenland

Uitslag mysterieuze rode haar in doek vanmiddag verwacht

Dag van de waarheid in Van Gogh-rel

Het wordt de dag van de waarheid vandaag voor de Duitse kunsthandelaar Markus Roubrocks die al jaren strijdt voor erkenning van zijn schilderij Stilleven met Pinksterrozen. Vandaag verwacht hij de uitslag van een DNA-onderzoek: een –rode- haar die enkele jaren geleden is aangetroffen in de grondverf van het doek is vergeleken met genetisch materiaal van Van Gogh-nazaten uit Singapore.

Roubrocks is ervan overtuigd een echte Van Gogh in handen te hebben. Een authenticiteitsonderzoek van het Van Gogh Museum wees jaren geleden uit dat het om een knappe vervalsing gaat.  De markante Duitser die een complot van het museum tegen zijn persoon vermoedt heeft meerdere rechtszaken tegen het museum verloren. De haar die in 2012 tevoorschijn kwam bij een restauratie is zijn laatste kans om zijn gelijk te halen. Het kostte hem drie jaar om DNA los te peuteren bij nakomelingen van Vincent van Gogh.  Tot nu toe zijn 860 schilderijen van de wereldberoemde kunstenaar bekend.

Roubrocks erfde het schilderij van zijn vader, die het voor een paar duizend D-mark van een antiquair had gekocht en dacht hiermee de klapper van zijn leven te hebben gemaakt. 

Lees ook: Van Gogh of toch niet: het scheelt een haartje