Nieuws/Binnenland
493691
Binnenland

Het gesprek van de dag: vrijdag 2 oktober

'Je wordt uitgekleed waar je bij staat'

De helft van de Nederlandse toeristen wordt in het buitenland opgelicht. „De Nederlander is vooral op verre bestemmingen vogelvrij en wordt uitgekleed waar hij bij staat. Wie niet oppast, krijgt te maken met geldklopperij.” Verder: Zeker 76 meisjes en vrouwen met een verstandelijke beperking zijn sinds 2013 in de prostitutie beland en de berging van de kranen in Alphen aan de Rijn is begonnen. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Amerika is opgeschrikt door een 'mass shooting' op een school. Een gewapende man trok donderdagavond (Nederlandse tijd) al schietend van klaslokaal naar klaslokaal op Umpqua Community College in Roseburg, Oregon. Daarbij werden dertien mensen in koelen bloede afgeslacht en raakten zo'n twintig anderen gewond. Lees meer.
 • Willem Jebbink, de advocaat van Volkert van der G., heeft maandag aangifte gedaan tegen de reclassering. De organisatie heeft zich volgens hem schuldig gemaakt aan smaad, laster en schending van de geheimhoudingsplicht. Lees meer.
 • Zeker 76 meisjes en vrouwen met een verstandelijke beperking zijn sinds 2013 in de prostitutie beland. Ze zijn geronseld terwijl ze in een inrichting zaten voor zwakbegaafden. Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corine Dettmeijer gaat het slechts om het topje van de ijsberg, omdat er meestal geen aangifte wordt gedaan door slachtoffers. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Patiënten zouden voor elk bezoek aan de huisarts een eigen bijdrage van maximaal een tientje moeten betalen. Ook een verwijsbrief voor de specialist zou ’belast’ moeten worden voor pakweg 50 euro, die af gaat van het eigen risico in de zorgpolis van 375 euro. Zo kunnen de kostenstijgingen in de zorg op de lange termijn beheersbaar blijven. Lees meer.
 • De helft van de Nederlandse toeristen wordt in het buitenland opgelicht. Een kwart daarvan werd afgelopen zomervakantie voor meer dan 50 euro bestolen. Twee jaar geleden nog maakte 40 procent melding van vakantiefraude. Lees meer.
 • De Rotterdamse stichting De Nieuwe Kans wil surrogaatoma’s inzetten om probleemjongens weer op het rechte pad te brengen. De instantie die elk jaar zo’n tweehonderd overlastgevers, overvallers, draaideurcriminelen, kansarme jongeren en verslaafden in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar helpt om een positieve draai aan hun leven te geven, is op zoek naar zeker tien vrouwen van rond de zestig jaar die zich willen inzetten voor deze jongemannen. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Ruzie met zijn moeder en nu ook ruzie met zijn zus. ANDRÉ HAZES JR. staat met zijn grote liefde MONIQUE helemaal op eigen benen, nu RACHEL en ROXEANNE blijven weigeren zijn zestien jaar oudere vriendin te accepteren. Het volgen van zijn hart krijgt voor André en Roxeanne ook gevolgen voor hun tv-carrières… Lees meer.
 • Jarenlang stond zij ’als één man’ achter haar DAVID. Maar nu, na zijn actieve voetbalcarrière, is het tijd voor VICTORIA BECKHAM zelf! Het leidt inmiddels tot ernstige barsten in wat ooit Het Sprookjeshuwelijk Allertijden werd genoemd… Lees meer.
 • Wibi Soerjadi en zijn vriendin Céline van Riemsdijk zijn uit elkaar. De twee hadden sinds 2013 een relatie, maar dat hield geen stand. Wibi laat in een verklaring weten dat hij en kunsthistorica Céline een 'ongelooflijke mooie tijd' met elkaar hebben gehad, maar dat de koek op is. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • In Alphen aan den Rijn wordt vandaag om 07.00 uur begonnen met de berging van de grootste van de twee kranen die op 3 augustus zijn omgevallen. Het is nog niet bekend hoe lang de werkzaamheden gaan duren, omdat niet duidelijk is hoe de onderdelen op elkaar reageren als er gehesen gaat worden, aldus de gemeente Alphen. Lees meer.
 • De eerste honderden asielzoekers nemen vandaag hun intrek in tenten op Heumensoord bij Nijmegen. In het natuurgebied wordt een paviljoendorp gebouwd dat uiteindelijk plaats moet bieden aan maximaal 3000 vluchtelingen. Lees meer.
 • Vandaag dient de eerste inhoudelijke zitting in het hoger beroep over de dood van Danny Gubbels (12) op een woonwagenkamp in Breda in 2010. De twee veroordeelde verdachten zijn in hoger beroep gegaan en het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep tegen de vrijspraak van de derde verdachte. De zitting wordt uit veiligheidsoverwegingen gehouden in de zwaarbeveiligde Bunker in Amsterdam Osdorp. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Aanvankelijk was hij de oogappel van justitieminister Ivo Opstelten. Gerard Bouman (63) moest de grootste overheidsorganisatie ooit in goede banen leiden en als korpschef van de Nationale Politie Nederland tegelijkertijd veel veiliger maken. Een mission impossible, weten we inmiddels. Lees hier het afscheidsinterview met de korpschef.
 • ,,Laten we de vraag omdraaien: vraag niet wat vluchtelingen voor Nederland kunnen betekenen", zo schrijft Nausicaa Marbe in haar column. ,,Vraag wat Nederland voor de vluchtelingen kan – en moet – doen. Dat is nodig. Niet om maximaal comfort te kunnen bieden aan iedereen die wil komen. Maar opdat urgente kwesties die voor ’gevoelig’ doorgaan aandacht blijven krijgen. Zoals: de onhoudbare maakbaarheidsdroom van de asielindustrie. De grenzen van de opvang. De prioriteit die inburgering vanaf het eerste opvangmoment dient te krijgen." Lees de column hier.