Nieuws
493703
Nieuws

BN'ers: Doorstart voor Man bijt Hond

Hilversum - Hoewel het programma er prat op ging BN’er-vrij te zijn, springt juist een aantal bekende Nederlanders op de barricaden voor een doorstart van Man bijt hond. Oud-makers en fans van de rubriek willen op internet verdergaan en worden daarbij gesteund door Paul de Leeuw, Hugo Borst en neerlandicus Herman Pleij.

„Man bijt hond moet blijven voor onze nakomelingen”, stelt De Leeuw. Op de site redmanbijthond.nl, roept een trouwe kijker: „Nederland kan beter hier zijn geld in stoppen dan al die miljoenen uit te geven aan Griekenland of een paar dure schilderijen.” Vandaag valt het doek voor het programma met aandacht voor ’gewone’ mensen, zoals De Veerkampjes.

„Juist in de afgelopen weken, in de aanloop naar de laatste televisie-uitzending, hebben we gemerkt hoe het programma leeft”, vertelt ’reddend’ initiatiefnemer en fan Jeroen van Leeuwen. „We horen vaak dat dit het enige programma is dat Nederland laat zien zoals het echt is, hoe het er bij gewone mensen achter de voordeur aan toegaat.”

Van Leeuwen zocht in april, toen de eerste geruchten van het einde van Man bijt hond rondgingen, contact met de Vlaamse tv-maatschappij die de rechten heeft van het format. Hij kreeg toestemming om het concept voort te zetten. Een clubje van tien, onder wie de oud-samensteller, redacteuren, verslaggevers en acteurs uit de rubriek Ons kent ons, sloegen de handen ineen. „We doen dit allemaal vrijwillig omdat we het echt een verarming van het tv-aanbod vinden als Man bijt hond verdwijnt. Dit programma geeft een tijdsbeeld van hoe Nederland in elkaar steekt. Je zou het bijna nationaal erfgoed noemen”, bepleit Van Leeuwen.

Vanaf januari moeten de vertrouwde rubrieken op internet verschijnen. Fans wordt gevraagd eenmalig een tientje te doneren. Als de teller op 99.000 euro staat, begint Man bijt hond een tweede leven online. Komt er niet voldoende geld, dan krijgen de donateurs hun bijdrage terug. Het zou voor het eerst in de Nederlandse televisiegeschiedenis zijn dat een tv-programma met behulp van de kijkers een doorstart maakt op internet.

Om Man Bijt Hond te helpen, klik hier.