Nieuws/Binnenland
493704
Binnenland

Beruchte Britse gangster voor de rechter

Amsterdam - De familie staat bekend als een van de meest gevreesde in Groot-Brittannië: de Adams-family of ’A-team’. De uit deze criminele club afkomstige Patrick Adams (59) werd in augustus opgepakt in Amsterdam. Vandaag dient een rechtszaak rond zijn overlevering.

'A very notorious family'. Een zeer beruchte familie , zo omschrijft de Britse journalist van Sky News Martin Brunt zijn landgenoot die lange tijd voorvluchtig was. Brunt is met een tv-ploeg neergestreken in Amsterdam om verslag te doen van het kortgeding vandaag. „De laatste jaren lijkt de familie het wat rustiger aan te doen, maar ’hot’ zijn ze nog steeds. Het zijn ontzettend slimme mensen”, zegt Brunt.

De aanhouding van de wereldwijd gezochte Adams in augustus was groot nieuws aan de andere kant van de Noordzee. Dat er vandaag een juridisch steekspel plaatsvindt over zijn overlevering naar Groot-Brittannië is weer aanleiding voor Britse media om uitgebreid te berichten over de familie die zou grossieren in liquidaties, afpersing, drugshandel en witwassen.

Adams is de broer van de 'peetvader'van de Londense familie, Terry Adams. Die zit sinds 2007 vast voor witwassen. Scotland Yard verspreidde in mei in eigen land, Nederland en Spanje foto’s van de Britse, seniorenversie van Bonnie & Clyde. Patrick en Constance werden gezocht voor een schietpartij in Londen.

Poging tot moord

Zoals zoveel Britse criminelen hielden Adams en zijn vrouw Constance zich schuil in Amsterdam. Begin augustus spotte een Nederlandse rechercheur de twee vanuit het bureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal toen ze in Spuistraat zij aan zij liepen. Hij alarmeerde collega’s die het stel oppakten.

Adams wordt verdacht van poging moord. In december 2013 werd een man in een sportwagen in Londen in zijn borst geschoten. De man overleefde de schietpartij maar net. Volgens hem waren de daders een vrouw en een man. De politie ging er vanuit dat het Adams en Constance waren. Ze werden overal gezocht, maar niet gevonden. Tot augustus dus.

Zowel de advocaat van de twee als justitie willen niet zeggen waar de twee gedetineerd zijn. Ondanks de bijna mythische gangsterstatus van Adams ziet justitie kennelijk geen gevaar voor een aanslag op de twee of een ontsnappingpoging. De twee verschijnen in de gewone rechtbank in Amsterdam en niet in de andere zwaarder beveiligde rechtbank. Over de beveiliging doet de rechtbank Amsterdam zoals gewoonlijk geen uitspraken.

Advocaat Titia Korff vecht de overlevering aan omdat ze 'goede waarborgen'wil hebben voor een correcte behandeling van de twee in Groot-Brittannië. „Er is een korte en lange procedure bij een overlevering. Wij vechten de korte aan, simpelweg om meer tijd te krijgen. Het is niet zo dat mijn cliënten perse niet naar Groot-Brittannië willen.” Over wat de twee van de verdenking vinden en waar de twee precies verbleven in Amsterdam zwijgt ze.

Levenslang

Britse topcriminelen verblijven regelmatig in Amsterdam. Of om te schuilen voor concurrerende gangsters of de politie, of om zaken te doen met Nederlandse criminelen. Naast de Adams-family is er nog een Britse, zeer beruchte criminele familie. De 'Dawes' groep uit Nottingham met Robert Dawes als leider. Een adjudant van de 'D-family', Daniel Sowerby, werd in 2005 in Nederland tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Groninger Gerard Meesters. De Britse criminelen moesten zijn zus hebben die een partij drugs had gestolen, maar schoten de volstrekt onschuldige onderwijzer Meesters dood. Hij kon ze namelijk niet vertellen waar zijn zus was. De onlangs geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha zou zaken gedaan hebben met Dawes.