Nieuws/Binnenland
493716
Binnenland

Gemeente zet beleid door ondanks uitkomsten onderzoek

Alle coffeeshops bij scholen dicht

Amsterdam - De sluiting van coffeeshops rond scholen zorgt niet voor verminderd softdrugsgebruik onder jongeren. Toch gaat burgemeester Van der Laan de laatste 15 coffeeshops die vlakbij onderwijsinstellingen liggen, sluiten.

Per 1 januari is het dus gedaan met de overgebleven wietwinkels die in een straal van 250 meter om scholen zijn gesitueerd (het afstandscriterium). In 2008 werd afgesproken dat dit de minimale afstand werd tussen een onderwijsinstelling en een coffeeshop, om softdrugsgebruik onder jongeren te verminderen. In eerste instantie zou het in Amsterdam om 44 coffeeshops gaan, wat na herberekeningen werd bijgesteld naar 26 wietwinkels.

Het verbod is gefaseerd ingevoerd. Allereerst kregen alle coffeeshops in januari 2014 de opdracht om overdag de deuren te sluiten zolang de scholen open waren. Halverwege dat jaar werden de eerste sluitingen doorgevoerd; het betrof acht coffeeshops die in het directe zicht van een schoolplein lagen. Dit jaar moest een nieuwe groep wietondernemers het veld ruimen omdat ze binnen 150 meter van een school gevestigd waren.

Maar het afstandscriterium blijkt niet te werken, zo valt te lezen in een rapport van onderzoeksbureau Intraval. „Uit de interviews met de vertegenwoordigers van de scholen komt naar voren dat zij geen van allen het idee hebben dat de nabijheid van coffeeshops bij hun school scholieren er toe aanzet om cannabis te gebruiken”, aldus de onderzoekers die de gevolgen van het sluiten van de coffeeshops op verzoek van Van der Laan in kaart hebben gebracht.

Tien geïnterviewde wijkagenten bevestigen dit beeld in het rapport. „Sinds het beperken van de openingstijden van coffeeshops is daarin niets veranderd. Twee vertegenwoordigers merken op dat de coffeeshophouders er juist scherp op toezien dat er geen minderjarigen in de coffeeshop komen, vanwege het risico om hun gedoogverklaring te verliezen. Eén school werkt samen met de coffeeshophouder om dit te voorkomen.”

Overigens daalt het softdrugsgebruik onder jongeren al sinds 2001, dus ver voor het afstandscriterium werd ingevoerd.

Opmerkelijk genoeg blijkt uit het rapport dat de meeste bewoners zowel voor als na sluiting van de coffeeshops zeer tevreden zijn over het wonen in de buurt en zich niet onveiliger zijn gaan voelen. Ook blijkt de sluiting van coffeeshops in de binnenstad amper gevolgen te hebben voor de overlast. Bovenaan dat lijstje staat namelijk herrie van regulier uitgaanspubliek.

Van der Laan, die een zeer kritische meerderheid in de gemeenteraad in zijn nek heeft hijgen, zegt niet anders te kunnen dan door te gaan met de sluiting. „Ik wil en kan dan ook niet anders dan mijn afspraak met de minister nakomen. Er is geen extra overlast en er zijn evenmin openbare ordeverstoringen geconstateerd door het sluiten van de coffeeshops.”

Voor de 15 coffeeshops valt het doek op 1 januari 2016. De gemeenteraad bespreekt de plannen later deze maand.