Nieuws/Buitenland
493750273
Buitenland

Beeld koning Leopold II van sokkel getrokken

Het beeld van de voormalig Belgische koning is op de grond gegooid en overgoten met rode verf.

Het beeld van de voormalig Belgische koning is op de grond gegooid en overgoten met rode verf.

BRUSSEL - Opnieuw is in België een beeld van koning Leopold II doelwit geweest van vandalisme naar aanleiding van het Black Lives Matter-protest. In de Brusselse gemeente Oudergem trokken onbekenden afgelopen nacht een borstbeeld van de oud-vorst van zijn sokkel.

Het beeld van de voormalig Belgische koning is op de grond gegooid en overgoten met rode verf.

Het beeld van de voormalig Belgische koning is op de grond gegooid en overgoten met rode verf.

Het beeld is op de grond gegooid en overgoten met rode verf. Op de sokkel is een foto geplaatst van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Leopold II wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was.

Eerder deze week werd een ruiterstandbeeld van Leopold aan het Troonplein in Brussel beschadigd. De Antwerpse deelgemeente Ekeren heeft een met rode verf beklad en beschadigd standbeeld van de omstreden koning laten weghalen. Ook beelden bij het Afrikamuseum in Tervuren, in Halle en in Oostende zijn toegetakeld. De universiteiten van Leuven en Bergen hebben beelden van Leopold II inmiddels verwijderd.

In Brussel zijn ook straatnaamborden aan de Leopold II-laan met verf beklad. Een beeld in Brussel van een later staatshoofd, koning Boudewijn, is ook besmeurd met rode verf.

De Black Lives Matter-beweging in België is een petitie begonnen met de oproep alle beelden van Leopold II weg te halen.

Australië

West-Australië wil de namen veranderen van het Koning Leopold-gebergte en het King Leopold Ranges Conservation Park, die zijn vernoemd naar de omstreden Belgische koning Leopold II. Dat heeft minister Ben Wyatt van de Australische deelstaat vrijdag bekendgemaakt. Hij gaat met de verschillende Aboriginal-volken praten over een geschikte nieuwe naam voor de King Leopold Ranges, meldt televisiezender ABC.

„Een boze tiran als Leopold moet niet worden geëerd in onze staat”, aldus Wyatt. De minister verwees naar de Black Lives Matter-protesten in België, waarbij in verschillende plaatsen standbeelden van ’kolonistenkoning’ Leopold II werden besmeurd en beschadigd. „Hij was een verschrikkelijke man en we hebben deze vreemde vernoeming nog steeds in onze staat.”

De bijna 570 kilometer lange reeks van kloven en heuvels kreeg op 6 juni 1879 zijn naam van ontdekkingsreiziger Alexander Forrest, broer van de eerste premier van de deelstaat. Hij vernoemde verschillende gebieden naar Europese vorsten vanwege hun vermeende interesse in ontdekkingsreizen. Zo is er in West-Australië een naar de Zweeds-Noorse koning Oscar vernoemde Oscar Range en ligt voor de kust de Bonaparte Archipel.

De Belgische koning Leopold had geen enkele band met Australië, maar de vernoemingen waren destijds een gebruik.

In West-Australië is eerder geprobeerd de naam van Leopold uit te vlakken. Dat bleef zonder resultaat omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt met de inheemse volken over een nieuwe naam. De King Leopold Ranges doorkruisen het grondgebied van meerdere Aboriginal volken, die elk zo hun eigen benamingen hebben voor het natuurgebied.