Nieuws/Binnenland
494834
Binnenland

Familie: met elke dag die voorbijgaat, neemt onze vrees toe

’Zoek ook naar daders’

Familie en vrienden van Anne hebben ook posters opgehangen in de omgeving waar ze verdween.

Familie en vrienden van Anne hebben ook posters opgehangen in de omgeving waar ze verdween.

Utrecht - Leven tussen hoop en vrees. Dat is wat familie, vrienden en bekenden van Anne Faber nu al dagen doen. Morgen is het een week geleden dat de jonge vrouw spoorloos verdween. Het is de hoogste tijd voor inzet van alle mogelijke middelen bij de zoektocht, vinden haar vader en moeder. Enkele tientallen ME’ers zijn gisteren ingezet bij de zoektocht naar de 25-jarige Anne. Helaas heeft dat nog geen doorbraak opgeleverd.

Familie en vrienden van Anne hebben ook posters opgehangen in de omgeving waar ze verdween.

Familie en vrienden van Anne hebben ook posters opgehangen in de omgeving waar ze verdween.

„We zijn dankbaar voor de inzet van de politie tot nu toe”, zegt de familie Faber in een verklaring.

„Daarnaast hebben we de voorbije dagen met vele vrijwilligers in een groot deel van het gebied tussen Soest, Baarn, Soesterberg en Bilthoven gezocht naar sporen die leiden naar Anne. Dat heeft ertoe geleid dat haar jas en camerabeelden zijn gevonden. De inzet van vrijwilligers werpt dus vruchten af.”

De familie zegt zich te realiseren dat de inzet van vrijwilligers niet onbeperkt is.

„Mensen helpen fantastisch, maar iedereen raakt na vijf dagen vermoeid, terwijl nog grote delen van het gebied waar Anne kan verblijven, niet zijn onderzocht”, aldus de oom van Anne, Hans Faber.

„Met elke dag die voorbijgaat zonder dat er een beslissende doorbraak in het onderzoek is, wordt de kans kleiner dat Anne wordt gevonden. Daarom doen wij een dringende oproep aan de autoriteiten om de zoektocht flink uit te breiden onder begeleiding van professionals uit het leger of de politie, en uitgevoerd door bijvoorbeeld combat trackers. Wij willen alles op alles zetten om Anne terug te vinden.”

Tijd verstrijkt

De oom van Anne –broer van haar vader – klinkt kalm en zegt dat de familie niet dramatisch wil overkomen.

„Maar we voelen allemaal dat de tijd verstrijkt en het belangrijk is dat het onderzoek nieuwe impulsen krijgt. Dat kan in onze ogen alleen als de zoekacties aanmerkelijk worden uitgebreid en met veel meer mankracht en inzet van technische hulpmiddelen en materiaal plaatsvindt dan tot nu toe.”

De Nationale Politie is onder meer bezig met het uitzoeken van tientallen tips en zette gisteren een peloton ME in bij een zoekactie in de omgeving waar de vermoedelijke jas van Anne is gevonden. Er wordt communicatieonderzoek gedaan en de recherche roept eigenaren op die mogelijk iets verdachts op bewakingscamera’s van hun huis hebben gezien zich te melden.

Fietstocht

De familie wil ook dat de politie veel gerichter zoekt naar daders, bijvoorbeeld door het op grote schaal uitpeilen van gsm-verkeer in de omgeving waar Anne het laatst is gezien of op delen van haar fietsroute.

Dit in combinatie met eventuele camerabeelden kan duidelijkheid verschaffen of ze misschien werd gevolgd.

Dit soort grootschalig uitpeilen van mobiele telefoons is technisch mogelijk, zeker met behulp van specialisten van de AIVD. Deze inlichtingendienst heeft specialisten in dienst die tot veel in staat zijn en in dit soort gevallen zeker hulp zouden kunnen bieden.

Anne Faber uit Utrecht verdween vrijdagavond spoorloos, nadat ze eerst een urenlange fietstocht had gemaakt en in Baarn nog een ’selfie’ postte.

Het was buitengewoon slecht weer die vrijdagavond.