Nieuws/Binnenland
495285
Binnenland

Advocaat: ’fietser had licht niet aan’

Werkstraf voor doodrijden van tiener

Luuk Vogel

Luuk Vogel

Dordrecht/Gorinchem - De 20-jarige Marc van den B. heeft 240 uur werkstraf gekregen omdat hij in zijn Audi met 105 kilometer waar 50 was toegestaan een tiener doodreed.

Luuk Vogel

Luuk Vogel

De hardrijder reed in januari vorig jaar in de Audi A4 Quattro met minimaal 105 kilometer per uur over de Newtonweg, waar een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur geldt. De zestienjarige Luuk Vogel stak op zijn fiets de weg over en kon niet meer door de automobilist worden ontweken. Het slachtoffer werd 72 meter meegesleurd en overleed vrijwel direct aan het opgelopen hersenletsel.

Officier van justitie L. Visser had twee weken geleden zes maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Van den B. geëist.

Advocaat mevrouw E. van den Oudenaller betwistte dat niet alleen haar cliënt schuld had aan het dramatische ongeval, omdat het slachtoffer mogelijk niet het licht op zijn fiets aan had.

Pleidooi

De rechtbank verwees dat pleidooi naar de prullenbak, mede vanwege de extreem hoge snelheid die Van den B. had gereden. „Hij heeft zich daarmee de mogelijkheid ontnomen om zijn voertuig, in geval van een zich plotseling voordoende gevaarsituatie, tijdig tot stilstand te brengen”, aldus de meervoudige strafkamer.

De rechtbank concludeert dat Van den B. aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gereden en bepaalde ook dat hij drie jaar zijn rijbewijs kwijt is.