Nieuws

COLUMN: AFM grijp in!

Door Hans Biesheuvel

De banken lappen de belofte om ondernemers te compenseren voor de schade als gevolg van de rentederivaten al vier jaar lang aan hun laars. Zonder consequenties. Dat is onacceptabel. Ik roep de AFM op om hard in te grijpen en de banken te dwingen om voor het einde van het jaar alle gedupeerde ondernemers zoals toegezegd te compenseren.

De banken komen er iedere keer mee weg. Ze maken een puinhoop en laten anderen met de problemen zitten. Ondernemers die een deadline van een bank missen, krijgen onmiddellijk een renteverhoging voor de kiezen en het dreigement de financiering te verliezen. Banken kunnen eenzijdig contractvoorwaarden wijzigen, de rente verhogen en vage kosten in rekening brengen.

Banken kunnen ondernemers giftige financiële producten verkopen en jarenlang treuzelen bij het vergoeden van de schade. Klanten kunnen failliet gaan, politici, de AFM en de minister kunnen roepen wat ze willen. Banken trekken zich er niets van aan.

Ondernemers hebben bescherming nodig tegen dit soort slechte praktijken. Geen halfzachte gedragsregels vanuit de sector, maar echte bescherming tegen de machtspositie van banken. Denk aan wetgeving en toezicht met tanden.