Nieuws/Binnenland
495492990
Binnenland

Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als opvolger

DEN HAAG - Premier Mark Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer zijn reiskostenvergoeding en ophef over zijn wachtgeld.

Dijkhoff is nu voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. In Elsevier Weekblad zegt Rutte dat hij in Dijkhoff niet per se een toekomstige lijsttrekker ziet. „Klaas is prima. Maar ’t is niet per se hij. Dat is niet zo.” Rutte noemt minister Cora van Nieuwenhuizen ook prima. Zij zei afgelopen zomer dat het tijd is dat een vrouw premier wordt.

Rutte zelf zegt in een reactie dat hij „helemaal niemand” laat vallen. „Er wordt nieuws gemaakt van iets dat er helemaal niet is.” Volgens hem schetste hij alleen maar hoe het proces bij VVD werkt.

Geen gewoonte

Volgens Rutte is het geen gewoonte bij de VVD dat de fractievoorzitter de opvolger is. „Die regel is er niet. De VVD is een compleet anarchistische club. Daar zit helemaal geen lijn in dat soort dingen.”

Dijkhoff zelf benadrukt dat hij dat zelf ook altijd heeft gezegd. „Niemand is per se opvolger en niemand wordt op voorhand uitgesloten. Ik had het omgekeerde antwoord erger gevonden.”

Rutte bekijkt nog of hij zelf nog wil doorgaan als VVD-leider. Hij wil komende zomer de knoop doorhakken. Hij wil zichzelf geen limiet opleggen. Hij was in 2006 voor het eerst lijsttrekker van de liberalen. Sinds 2010 is hij premier.

Voorganger

Rutte is niet bang dat hem hetzelfde overkomt als zijn voorganger Jan-Peter Balkenende, premier van 2002 tot 2010. Na acht jaar lieten de kiezers de CDA’er genadeloos vallen.

„Er zijn geen regels in de politiek. Slechts twee dingen zijn bepalend. Heb ik de energie? Heb ik de ideeën? Dus erger ik me nog steeds kapot over allerlei dingen in het land die ik anders wil, dan ga ik door.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo