Nieuws/Buitenland
495633
Buitenland

Gifgas op shirt moordverdachte halfbroer Kim

KUALA LUMPUR - Op een T-shirt van een van de twee vrouwen die ervan worden verdacht de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un te hebben vermoord, zaten sporen van het zenuwgas VX. Dat heeft een scheikundige donderdag verklaard tijdens de rechtszaak in Maleisië tegen hen, berichtte de Maleisische krant Astro Awani.

De twee vrouwen, de 29-jarige Siti Aishah en de 25-jarige Vietnamese Doan Thi Huong, staan sinds maandag terecht voor de moord op Kim Jong-nam. Op het shirt van Aishah zijn de sporen van het gifgas aangetroffen. Ze zouden Kim Jong-nam hebben vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur op 13 februari. Zij smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht. Het vermoeden bestaat dat Noord-Korea achter de moord zit.

De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij geven al langer aan te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show.

Doodstraf

De twee vrouwen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

Kim Jong-nam was de halfbroer van Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de oudste zoon van de voormalige leider Kim Jong-il (1941-2011) uit een eerder huwelijk.