Nieuws/Buitenland
49565
Buitenland

Minister stapt op na Waals ’graaischandaal’

Minister Paul Furlan wil de regering niet tot last zijn en stapt op.

Minister Paul Furlan wil de regering niet tot last zijn en stapt op.

NAMEN - Een schandaal in Wallonië heeft geleid tot het aftreden van een politiek kopstuk. Minister Paul Furlan (Lokale Besturen en Energie) heeft donderdag zijn ontslag aangeboden. Hij zei op een persconferentie „recht in zijn schoenen” te staan, maar de Waalse regering niet tot last te willen zijn. Premier Paul Magnette heeft zijn ontslag geaccepteerd.

Minister Paul Furlan wil de regering niet tot last zijn en stapt op.

Minister Paul Furlan wil de regering niet tot last zijn en stapt op.

De affaire draait om de zogeheten intercommunale Publifin in de regio Luik. In dat overheidsbedrijf zijn onder meer energie- en mediaondernemingen ondergebracht. Vorige maand bleek dat politici in een soort spookadviesraden rond Publifin forse presentievergoedingen opstreken, terwijl ze niet aanwezig hoefden te zijn. In Belgische media viel het woord maffiapraktijken al.

Donderdagmiddag maakte de voorzitter van de Waalse socialisten (PS) Elio Di Rupo bekend dat Waals parlementslid Pierre-Yves Dermagne Furlan opvolgt als minister van Lokale Besturen. De portefeuille Energie wordt overgenomen door collega-minister Christophe Lacroix.

In het Publifin-schandaal stapten eerder al enkele ambtenaren op, maar het zijn vooral politici van de in Wallonië machtige PS die onder vuur liggen. Di Rupo kondigde eerder deze week maatregelen aan tegen de schimmige praktijken.

Premier Magnette deed daar donderdag nog een schepje bovenop. Hij kondigde een bestuurlijk-ethische „omwenteling” aan. Veel adviesfuncties worden opgedoekt en vergoedingen worden fors verlaagd of afgeschaft. Ook wordt voortaan openbaar wie hoeveel krijgt betaald.

In de nasleep van Furlans ontslag besloten ook de PS-bestuurders van Publifin op te stappen. Eerder deden hun christendemocratische collega’s dat al.

De spin in het web van de Publifin-kluwen is Stéphane Moreau, die wel wordt vergeleken met de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi. Moreau is naast burgemeester topman van Nethys, de operationele tak van Publifin. Hij moet een keuze maken tussen beide functies, maar is vanwege hartproblemen uit de running.