Nieuws/Binnenland

Gesneuvelde militairen Mali herdacht

ArchieffotoANP

BENEDEN-LEEUWEN - De twee in Mali gesneuvelde militairen worden zondag herdacht in de Gedachteniskapel van de stoottroepers in het Gelderse Beneden-Leeuwen. Daar heeft de jaarlijkse herdenking van omgekomen stoottroepers plaats. De namen van sergeant Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld worden bijgeschreven op een plaquette in de kapel.

ArchieffotoANP

Op verzoek van de families van beide vorig jaar omgekomen militairen is de plechtigheid in de kleine kapel besloten, aldus de stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers. Regimentscommandant Gert Strick is erbij. Na de bijeenkomst in de kapel is er een openbare herdenking met onder meer een stille tocht door Beneden-Leeuwen en een bijeenkomst op de begraafplaats van de stoottroepers in het dorp. De kapel is dan voor iedereen open.

In Beneden-Leeuwen liggen 378 sinds de Tweede Wereldoorlog omgekomen stoottroepers. De stoottroepers ontstonden in 1944 in bevrijd Zuid-Nederland vanuit het verzet, om de geallieerden te steunen in de strijd tegen de Duitsers. Het legeronderdeel hoort nu bij de landmacht.

De zaak rond de dood van de twee militairen in Mali leidde deze week tot het vertrek van minister Jeanine Hennis van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten.

Lees meer over