Nieuws/Binnenland

Optredens, cabaret en filosofie in Zuiderpark

Zeker 50.000 stakende leraren op manifestatie

1 / 2

ANP

DEN HAAG - UPDATE - Bij de protestmanifestatie van basisschoolleraren In het Zuiderpark in Den Haag zijn veel meer mensen aangekomen dan verwacht. De organisatie claimt dat het om zeker 50.000 leraren, schoolleiders, sympathisanten en bestuurders gaat.

1 / 2

ANP

Onze verslaggever Marcel van den Eng is ter plekke. Lees onder aan dit artikel zijn tweets.

Ook cabaretier Dolf Jansen die het podium betrad, stelt dat er zeker 50.000 mensen zijn gearriveerd. De organisatie rekende eerder op zo’n 30.000 protesterende leraren.„Ik dacht nooit meer voor 30.000 mensen te staan, maar jullie zijn met het fucking dubbele”, brulde Jansen. Hij sloot af met „hou vol voor onze kinderen.”

Ook cabaretier Dolf Jansen die het podium betrad, stelt dat er zeker 50.000 mensen zijn gearriveerd. De organisatie rekende eerder op zo’n 30.000 protesterende leraren.

De meesters en juffen protesteren tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ook in Groningen en andere steden zoals Helmond zijn grote protestbijeenkomsten. Donderdag geeft een groot deel van de 6500 basisscholen in Nederland geen les.

In het Haagse Zuiderpark zit de sfeer er goed in. Zo stond zangeres Corry Konings op een podium ’Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’ te zingen. De schooljuffen en meesters zongen lustig mee. Ook was er een kleine polonaise waar te nemen. Imca Marina trakteerde het publiek op haar meezinger ’Viva Espana’. Ook de band Diep Triest gaf een optreden. De manifestatie bestaat uit allerlei activiteiten, waaronder cabaret, filosofie en muziek.

Regen

Door de regen vluchten veel stakers de tenten van de vakbonden in. Daar is het dringen.

Onderwijsbond CNV deelt tassen uit met de tekst ’If you can read this, thank your teacher’. Een van de stakers loopt met een bordje rond met een Loesje-spreuk, ’LERAAR, dat is toch een eerstelijns administratief hulpverlenende allrounder met hands-onmentaliteit DIE LES GEEFT?

Bioscopen

Nederlandse bioscopen spinnen donderdag garen bij de grote staking van leraren in het basisonderwijs. De 25 zalen van Pathé, de grootste exploitant van Nederland, hebben in de ochtendvoorstelling en de vroege middagmatinee al meer dan 37.000 mensen getrokken. „Dit zijn cijfers die normaal alleen op een woensdagmiddag in de kerstvakantie worden gehaald”, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Pathé trekt op een gewone donderdagochtend met hetzelfde aantal voorstellingen zo’n 2700 bezoekers. Vrijwel de hele top 10 bestond uit kinderfilms. Grote favorieten zijn Dikkertje Dap (bijna achtduizend bezoekers) en Dummie de Mummie 3. Pathé heeft in alle theaters ’volwassen’ voorstellingen waar nog geen kaarten voor waren verkocht, vervangen door kinderfilms.

OPROEP:

Heb jij kinderen van de basisschoolleeftijd, die vandaag niet naar school gaan en hebben jullie een bijzondere invulling aan de dag gegeven? Stuur jouw video met een korte toelichting naar video@telegraaf.nl.

Bekijk meer van