Nieuws/Binnenland
496487
Binnenland

Bedrijfjes gericht op toeristen niet meer welkom

Amsterdam legt ’Nutella-winkels’ aan banden

Ook wafel- en ijszaken zijn door het nieuwe bestemmingsplan niet meer welkom.

Ook wafel- en ijszaken zijn door het nieuwe bestemmingsplan niet meer welkom.

Amsterdam - Amsterdam grijpt definitief in op wildgroei aan toeristenwinkels in de stad. In het centrum van de hoofdstad mogen vanaf vandaag geen nieuwe winkels meer komen waarvan het aanbod alleen gericht is op toeristen.

Ook wafel- en ijszaken zijn door het nieuwe bestemmingsplan niet meer welkom.

Ook wafel- en ijszaken zijn door het nieuwe bestemmingsplan niet meer welkom.

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan en de beperkende effecten gaan vanaf heden in.

In Amsterdam woedt al tijden een discussie over de ’explosie’ aan toeristenwinkels, zoals Nutella- en ijszaken die overal in het centrum en de omliggende straten opduiken. Nieuwe bedrijfjes van dit type kunnen zich niet meer vestigen in het gebied en ook koffer-opslagbedrijfjes, sleutelbedrijfjes voor vakantieverhuur en bijvoorbeeld kaas- en hennepmusea worden vanaf heden geweerd. De wijziging heeft geen betrekking op al gevestigde bedrijven.

De markt speelde in op de vraag nu steeds meer toeristen en dagjesmensen in de binnenstad te vinden zijn. Veel Amsterdammers storen zich echter aan het verschraalde winkelaanbod en de toenemende drukte in het centrum. In het bestemmingsplan staat nu dat nieuwe vestigingen van toeristenwinkels in het centrum (postcodegebied 1012) en veertig omliggende straten (zoals de Haarlemmerdijk) niet meer welkom zijn.

Engels

De eerste categorie betreft winkels en voorzieningen waarvan kan worden vastgesteld dat ze zich alleen richten op toeristen en dagjesmensen. Daarbij let de gemeente op reclame-uiting, presentatie, assortiment en bedrijfsvoering - bijvoorbeeld wanneer de voertaal Engels is.

De tweede categorie richt zich specifiek op het product dat wordt aangeboden: etenswaren voor directe consumptie, zoals ijs en wafels.

Stevige maatregelen

In panden met de bestemming ’detailhandel’ verschenen steeds meer winkels die zich alleen richten op toeristen, zoals ticketshops, fietsverhuurbedrijven en attracties. „Als een schoenenwinkel vertrok, kwam daar vaak al snel een ijszaak voor in de plaats”, zegt verantwoordelijk wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren, die zegt dat de situatie om „stevige maatregelen” vraagt.

Wethouder en loco-burgemeester Kajsa Ollongren grijpt in op wildgroei aan toeristenwinkels in het centrum.

Wethouder en loco-burgemeester Kajsa Ollongren grijpt in op wildgroei aan toeristenwinkels in het centrum.

Verschraling

Ollongren: „Er zijn te veel winkels met hetzelfde, eenzijdige aanbod gericht op toeristen. Steeds meer bewoners en ondernemers maken zich zorgen over deze verschraling. Het college heeft daar een antwoord op gevonden. Ik vind het belangrijk dat onze binnenstad aantrekkelijk en leefbaar blijft voor Amsterdammers.”

Volgens de wethouder heeft het een tijdje geduurd om in te grijpen, omdat er juridisch goed moest worden uitgezocht wat wel en niet mogelijk was.

Eerdere ingrepen

Eerder nam de stad al maatregelen om het toerisme in betere banen te leiden. Zo mogen in grote delen van de stad geen nieuwe hotels komen en verdwijnt de touringcar uit het centrum. Rondleidingen en ander commercieel gebruik van de openbare ruimte worden mogelijk onder een vergunningsstelsel gebracht.

Illegale verhuur

In de strijd tegen de illegale verhuur van woningen heeft het college deze week een meldplicht ingevoerd. Ook zijn voor miljoenen aan boetes geëind.