Nieuws/Buitenland
496705890
Buitenland

Directeur Ryanair: Russische geheim agenten aan boord

MINSK - Ryanair-topman Michael O’Leary heeft gezegd dat er enkele medewerkers van de Russische geheime dienst aan boord waren van de vlucht die zondag een gedwongen tussenlanding moest maken in Wit-Rusland. „Het lijkt erop dat het de bedoeling van de autoriteiten was om een journalist en zijn reisgenoot te verwijderen. We geloven dat er ook enkele Russische geheim agenten zijn uitgestapt op de luchthaven”, zei O’Leary op de Ierse radio. Hij noemde de actie verder nog een „staatsgesteunde kaping.”

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney bevestigt het vermoeden van de Ryanair-topman. „We denken dat vijf of zes mensen zijn uitgestapt, maar slechts een van hen is gearresteerd, wat erop zou wijzen dat de anderen geheim agenten waren.”

Zondag werd een Ryanair-vlucht vanuit Griekenland naar Litouwen in het luchtruim van Wit-Rusland onderschept en gedwongen in de hoofdstad Minsk te landen. Aan boord was het Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, een journalist die in ballingschap leeft. Hij werd gearresteerd.

Groot-Brittannië heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van Protasevitsj. Hij werd zondag gearresteerd op „basis van een list”, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

„Het Verenigd Koninkrijk veroordeelt de acties van de Wit-Russische autoriteiten van zondag, die journalist Roman Protasevitsj op basis van een list hebben gearresteerd, nadat ze zijn Ryanair-vlucht hadden gedwongen in Minsk te landen. President Aleksandr Loekasjenko moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn buitensporige acties”, vindt Raab.

Hij voegde eraan toe dat Londen met bondgenoten werkt aan meer sancties tegen Wit-Rusland en president Loekasjenko. De vlucht van Ryanair met Protasevitsj aan boord ging van Griekenland naar Litouwen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop