Nieuws/Buitenland
496794
Buitenland

Ishiguro wint Nobelprijs voor Literatuur

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

STOCKHOLM - De Engelse schrijver Kazuo Ishiguro is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2017. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm bekendgemaakt.

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

Het comité noemde de romans van Ishiguro van „een sterke emotionele kracht”. „De auteur legt in zijn werk de afgrond van onze vermeende verbondenheid met de wereld bloot”, zo oordeelde het comité. Ishiguro noemde de toekenning van de Nobelprijs „verbluffend vleiend”, zoals hij het tegen de BBC verwoordde. „Het is een geweldige eer in de voetstappen van de grote schrijvers van weleer te treden.”

De 62-jarige auteur is in de Japanse stad Nagasaki geboren. Hij verhuisde op zijn vijfde naar Engeland, waar hij opgroeide in Guildford. Hij studeerde aan de universiteit van Kent en de Universiteit van East Anglia in Norwich.

Beperkt oeuvre

Ishiguro heeft een beperkt oeuvre van acht romans, waarvan zijn derde, The Remains of the Day uit 1989, de bekendste is. Voor dat werk won hij de prestigieuze Booker Prize. Het werk werd succesvol verfilmd door James Ivory. De schrijver had in 1986 voor zijn boek An Artist of the Floating World al de Whitbread Prize gekregen. Hij kreeg van het Franse ministerie van Cultuur de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres uitgereikt.

De toekenning van de prijs betekent een terugkeer naar de ’echte’ literatuur, nadat de prijs vorig jaar werd toegekend aan het ’icoon’ Bob Dylan, zanger en schrijver van liedjes. Die toekenning deed nogal wat stof opwaaien. De winnaar van 2017 mag naast de oorkonde een bedrag van 940.000 euro tegemoet zien.