Nieuws/Binnenland
496858262
Binnenland

Nederlandse militairen gewond tijdens oefening Tsjechië

Twee landmachtmilitairen zijn donderdagmiddag in het Tsjechische Vyskov gewond geraakt tijdens een internationale militaire oefening met chemische stoffen.

Door nog onbekende oorzaak ontstond een explosie. De militairen zijn onder begeleiding van een Nederlandse militaire arts naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. „Hun verwondingen lijken vooralsnog mee te vallen”, aldus het Ministerie van Defensie. De slachtoffers hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.

Controle

23 andere deelnemers van de oefening werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Daaronder waren 19 Nederlanders.

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar het incident. De militaire oefening duurde twee weken en zou vrijdag eindigen.

De plaats Vyskov ligt in de Tsjechische regio Moravië op enkele tientallen kilometers van Brno, de tweede stad van het land na Praag. Militairen uit diverse NAVO-landen deden er mee aan de oefening waarbij het detecteren en identificeren van chemische stoffen centraal stond, evenals het ontsmetten van personen, gebouwen en voertuigen.

De oefening in Tsjechië werd gehouden na een lange periode waarin enkele grote militaire oefeningen zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. Zo ging een grote NAVO-oefening in Noorwegen niet door en werd de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag, op en rond Vliegbasis Leeuwarden, geschrapt.