Nieuws/Wat U Zegt

Catalaanse ’Acte van Verlatinghe’

ANP

In 1581 verklaarden de Noordelijke Nederlanden zich met de Acte van Verlatinghe onafhankelijk van Spanje. Meer dan een decennia aan vervolging als gevolg van de Reformatie door de Spaanse koning Philip de Tweede gingen daaraan vooraf.

ANP

Nadat pogingen om een andere soevereine vorst aan de Nederlanden te verbinden mislukte - zowel de Franse koning Hendrik III als Elisabeth 1 wilden niet - riepen de Nederlanden in 1588 zelf een republiek uit: De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas in 1648 bij de Westfaalse Vrede erkent Spanje deze republiek. Tachtig jaren met een bestand van 12,5 jaar, tegenwoordig zouden we dat een adempauze noemen, heeft het gekost om echt vrij te zijn en om eigenmachtig de staatszaken te regelen. Onze eigen soevereiniteit moeten we koesteren en bewaken tegen Brussel en degenen die ons land willen uitleveren aan de voortzetting van Karel V die de Nederlanden deel wilden maken van zijn Duitse tak.

De Catalanen willen niet langer de zetbaas van Madrid zijn. Hun Acte van Verlatinghe hebben ze al overgebracht. Ze willen, net als wij, vrij zijn. Wij kunnen niet anders, op straffe van ontkennen van ons roemrijke verleden, Catalonië erkennen als zelfstandige staat.

J. van Wierst, Almere