Nieuws/Binnenland
498357879
Binnenland

Segers pleit voor ’nieuw Marshallplan’ aan Zuid-Europa

DEN HAAG - De Europese Unie moet grootschalig hulp gaan bieden aan landen als Italië en Spanje die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. „Er moet nu een nieuw Marshallplan komen voor Zuid-Europa wat nu zo geteisterd is”, aldus Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie.

Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden. Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds in te zetten. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde daarop de Franse president Emmanuel Macron.

„Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zou zijn: wij gaan jullie helpen”, zei Segers in het televisieprogramma Op1.

Segers lijkt zich daarmee te keren tegen de harde lijn van het kabinet. Ook D66 hekelt de Nederlandse opstelling. „Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de #coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken. Alleen samen redden we ons hieruit”, twitterde D66-leider Rob Jetten eind vorige week.

Een groep Italiaanse politici heeft in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland. In de brief vragen ze om sympathie van de Duitsers. "Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn. Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Lieve Duitse vrienden, maak de juiste keuze."

Belletje Trump - Conte én 100 miljoen

De Verenigde Staten gaan ondertussen voor ongeveer 100 miljoen dollar aan medische benodigdheden naar Italië sturen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump maandag op een persconferentie in het Witte Huis.

Trump belde maandag met de Italiaanse premier Giuseppe Conte over de hulpzending, zei hij tegen verslaggevers. Die bestaat volgens de president uit medische hulpmiddelen die in de VS op dit moment niet nodig zijn.

11.000 doden

Italië is zwaar getroffen door het longvirus. Het land telt inmiddels de meeste coronadoden, ruim 11.000. Het aantal besmettingen passeerde recent de grens van 100.000. Zowel het aantal doden als het aantal infecties stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in het begin van de uitbraak.

Maandag meldden Italiaanse media dat de regering de noodmaatregelen tegen het coronavirus tot na de paasdagen verlengt. Daardoor is onder meer het uitgaansverbod tot minstens Pasen van kracht.

Hoe kunnen we de zwakkere Eurolanden die zwaar lijden onder het virus het beste bijstaan? DFT-verslaggever Martin Visser buigt zich over deze vraag in de nieuwste podcast Kwestie van Centen. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.