Nieuws/Binnenland
498467
Binnenland

81.000 euro boete of drie jaar cel voor 'onschuldige' klusjes

Justitie maakt jacht op elektriciens hennepkwekerijen

Utrecht - Elektriciens die denken een flinke duit te verdienen door wat ’onschuldige’ klusjes te doen voor een wietteler, kunnen bedrogen uitkomen. Een bijdrage wordt keihard afgestraft met 81.000 euro boete of maximaal drie jaar cel.

Met die boodschap staan mensen van politie en justitie deze week op de Elektrotechniek-beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Sinds begin maart is het treffen van voorbereidingshandelingen voor de hennepteelt strafbaar. Dat betekent niet alleen een verbod op de verkoop van benodigdheden voor de wietteelt.

„Iemand die de hennepteelt op welke manier dan ook faciliteert, is de klos. We willen dat hier nu aan elektriciens duidelijk maken. Het begint bij een klusje, maar voor je het weet, word je een criminele organisatie ingezogen”, zegt Elsbeth Kleibeuker van het Landelijk Parket van justitie, naast een grote container waarin een wietkwekerij is gebouwd.

Herkennen

Elektriciens worden geacht signalen van wietteelt te herkennen. „Als de stroom moet worden afgetapt of er dient een enorm netwerk te worden aangelegd op een zolder die niet wordt bewoond, dan weet je dat er iets niet klopt. Doe je het toch, ga je voor de bijl.”

Patrick en Wiebe uit Tolbert nemen een kijkje in de container. De leerlingen elektrotechniek in Drachten zijn er zeker van: ze zullen hun kennis straks niet door kwekers laten misbruiken. „Ik wil er niets mee te maken hebben. Er zijn wel mensen in mijn omgeving die klussen doen. Het verdient goed, dat weet ik wel”, zegt de 17-jarige Patrick.

Jaarlijks wordt voor ongeveer een miljard kilowattuur aan energie gestolen. Dat is net zoveel als het stroomverbruik van alle huishoudens in Den Haag in één jaar. Regelmatig pakt de politie ’foute’ elektriciens op die willens en wetens voor criminelen wiethokken inrichten.