Nieuws/Binnenland
498487093
Binnenland

Minister Blok belooft voorlopig slechts gesprek met Unmute Us

DEN HAAG -

Demissionair minister Stef Blok (EZ) doet vooralsnog geen toezeggingen aan de evenementensector naar aanleiding van de protesten van Unmute Us. Hij is wel bereid te spreken met de vertegenwoordigers van de festivals die zich hebben verenigd in de actiegroep. Hij zal volgende week een gesprek inplannen, beloofde Blok vrijdag.

Deze toezeggingen van het kabinet zijn de eerste na de protestmarsen van afgelopen weekend. De evenementensector is boos dat festivals en concerten nog steeds niet mogen, terwijl er wel tienduizenden mensen in voetbalstadions en bij de Formule 1 zitten.

Omdat vanuit het demissionaire kabinet geen reactie kwam eiste Unmute Us die eerder deze week alsnog. „Het is hun wens om verder open te gaan, maar we moeten dat afwegen tegen de taak die we ook hebben om het virus te blijven beheersen”, aldus Blok. Voor de actie Unmute Us gingen betogers zaterdag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze willen dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.

Veel organisatoren van evenementen verwijten het kabinet haar dedain jegens de enorme beroepsgroep. In een brief die de organisatie achter Unmute Us eerder deze week stuurde, werden tien vragen aan demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers gesteld, onder meer waarom festivals pas op 20 september weer eventueel mogen opstarten en of de ministers bekend zijn met de Fieldlab-uitslagen.

Ook wordt gevraagd of premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet „hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide.”