Nieuws/Binnenland
498512
Binnenland

Tenten Heumensoord klaar voor eerste bewoners

NIJMEGEN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht vrijdagmiddag de eerste twee- tot vierhonderd asielzoekers op Heumensoord bij Nijmegen. In het natuurgebied is een paviljoendorp gebouwd, waar plaats is voor maximaal 3000 vluchtelingen.

Kamp Heumensoord blijft tot 1 juni volgend jaar in gebruik voor de opvang van asielzoekers. Daarna moet het COA plaatsmaken voor de militaire deelnemers aan de Vierdaagse, die elk jaar op Heumensoord een eigen kamp opbouwen.

Volgens een woordvoerster van het COA is op dit moment in het bos plaats voor hoogstens duizend mensen. De rest van de opvanglocatie wordt de komende weken opgebouwd. In het gebied is wifi, stroom, water en riolering. Defensie is maandag gestopt met het gebruik van de schietbaan naast het kamp. Dat geluid zou te confronterend zijn voor mensen uit oorlogsgebieden.

Het Rode Kruis zamelt woensdag en vrijdag op een aantal plekken in Nijmegen kleding en toiletartikelen in voor de bewoners van Heumensoord. Omdat er onder andere door studenten in de stad al particuliere initiatieven waren gestart, puilden die verzamelplekken woensdagmorgen al uit. Er is volgens de hulporganisatie vooral nog behoefte aan goede schoenen en sjaals, wanten en mutsen. Studentenblad Vox heeft een Engelstalige informatiekrant voor de vluchtelingen gemaakt die gratis wordt uitgedeeld.

Langs de toegangswegen naar Heumensoord hebben bewoners affiches opgehangen waarop de vluchtelingen in het Arabisch welkom worden geheten. Minder blij zijn de aanwonenden met het asfalteren van een bospad. Volgens Nijmegen is dat nodig om het tentenkamp goed te ontsluiten. In het bos is ook verlichting aangebracht. Zowel asfalt als verlichting verdwijnen weer na 1 juni.