Nieuws/Binnenland
498613
Binnenland

Debat hervat na extern onderzoek naar financiën ProRail

Mansveld overleeft avond

DEN HAAG - PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dinsdag het debat over de problemen bij ProRail overleefd. Officieel is het debat nog niet afgerond; het wordt op een later moment hervat na een extern onderzoek, mogelijk door de Algemene Rekenkamer, naar de financiële situatie bij ProRail. De PVV diende nog wel een motie van wantrouwen tegen Mansveld in, maar die kreeg geen steun.

Na afloop van het debat zei Mansveld extra motivatie te voelen om door te gaan: ,,Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen precies door te gaan, koersvast, waar ik mee bezig ben. Dat is elke dag, voor de reiziger: verbeteringen op het spoor.'' Ze noemt het heel goed dat de cijfers over ProRail door een externe organisatie worden onderzocht. ,,Daar kunnen we dan mee verder.''

Verbazing

Mansveld erkende eerder op de avond dat ze kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging het om interne documenten van ProRail.

Ze besloot de rapporten over de bedrijfsvoering alsnog te sturen nadat De Telegraaf ze had gepubliceerd, zo zei ze dinsdagavond in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen reageerden daar met verbazing op en vonden dat Mansveld de documenten eerder had moeten sturen. Maandag had de staatssecretaris een verzoek van de Kamer nog geweigerd. Mansveld benadrukte dat zij een andere rol heeft dan de raad van commissarissen die toeziet op ProRail. President-commissaris Hans Alders van ProRail wilde de stukken niet delen met de Kamer.

Kritiek

De oppositiepartijen waren eerder op de dag fel in hun kritiek. Ze vinden dat de bewindsvrouw de touwtjes niet in handen heeft bij de controle van ProRail. Ook eisen zij meer informatie. SP'er Farshad Bashir betwijfelt of Mansveld nog wel grip heeft op haar dossier en of zij nog gezag geniet op haar departement. "Alles verdwijnt in een lade", zegt Bashir. "Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?"

De PVV vindt de puinhoop bij ProRail geen incident. "Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle", aldus Barry Madlener. Volgens hem is Mansveld onderdeel van het probleem geworden. Madlener dreigde vorige week met een motie van wantrouwen.

"Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten", vraagt CDA'er Martijn van Helvert zich af. "Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?" Volgens Van Helvert moet de staatssecretaris met een sterk verhaal komen om aan te tonen dat ze het kan.

Stientje van Veldhoven (D66) verwijt Mansveld dat zij de Kamer te laat of niet informeerde over allerlei misstanden en tekorten. "Mansveld moet de problemen onderkennen en aanpakken."