Nieuws/Binnenland
498618
Binnenland

Rutte bij MH17-overleg in New York

NEW YORK - Premier Mark Rutte heeft dinsdag in New York met politiek leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België overleg gevoerd over de berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 vorig jaar juli boven Oekraïne.

Rutte meldde op zijn Facebook-pagina dat het kabinet met de partners hard blijft werken aan de uitvoering van VN-Veiligheidsdraadresolutie 2166 uit juli 2014: "Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd met MH17 en de daders te berechten."

Behalve Rutte zaten onder meer de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Belgische premier Charles Michel aan tafel. Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was aanwezig, net als zijn Australische collega Julie Bishop.

Die laatste zei vorige week dat de vijf landen de oprichting van een eigen MH17-tribunaal overwegen. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde daarop dat er een aantal opties op tafel ligt om "de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen".

De betrokken landen willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland ligt dwars. Moskou steunt de rebellen in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig, op weg van Amsterdam naar Maleisië, vorig jaar op 17 juli neer. Volgens Australië haalden opstandelingen het toestel neer met een Russische raket. Het officiële onderzoek, geleid door Nederland, komt op 13 oktober met conclusies.

Bij de ramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven.